Європа погрожує Ірану санкціями, нафтове ембарго поки під питанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа погрожує Ірану санкціями, нафтове ембарго поки під питанням

Казна та Політика
221
Міністри закордонних справ Євросоюзу, які зібралися на засідання Ради ЄС у Брюсселі, обговорять питання про введення додаткових санкцій проти Ірану, пише газета The Wall Street Journal.
Як очікується, в основному заходи зачеплять банківський і енергетичний сектори іранської економіки, а також галузь морських перевезень.
Низка країн, включаючи Великобританію, Францію і Німеччину, в найближчі тижні будуть прагнути до початку обговорення питання про введення нафтового ембарго.
Однак, зазначають поінформовані джерела, таке безпрецедентне рішення навряд чи буде прийнято найближчим часом, оскільки занадто великі побоювання щодо можливого підвищення цін на нафту, що боляче вдарить по і без того виснажених бюджетах європейських держав.
На Європу припадає близько 18% від сумарного обсягу іранського експорту нафти, що становить близько 2,5 млн барелів на добу. У 2010 році 5,7% всієї спожитої європейськими країнами нафти припало на частку іранської сировини.
Аналітики відзначають, що для Ірану введення нафтового ембарго буде навіть менш болючим, ніж для самої Європи, оскільки він зможе досить легко переорієнтувати поставки на азіатські ринки.
У той же час вже чинні санкції щодо іранських фінансових інститутів ускладнюють фінансування поставок і взаємні розрахунки зі споживачами.
Уряд США ввів заборону на будь-які торговельні та фінансові операції з Іраном ще в 1995 році.
Після нападу демонстрантів на посольство Великобританії в Тегерані у вівторок Форін офіс активно спонукав своїх колег по ЄС відкликати своїх послів з Ірану.
У результаті про "тимчасове закриття" посольства оголосила Норвегія. Швеція та Франція викликали послів Ірану в МЗС для офіційної заяви протесту, Франція пізніше відкликала свого посла з Ірану. Її приклад наслідували також Німеччина та Нідерланди.
Викликати в МЗС посла Ірану планує також глава зовнішньополітичного відомства Італії Джуліо Терці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас