Центробанки забезпечать світ доларами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанки забезпечать світ доларами

Валюта
1342
Свопом називають банківську операцію з одночасної купівлі і продажу однакової кількості певної валюти в різні терміни. Цей інструмент використовується як засіб виключення ризику відсоткових ставок і коливання валютних курсів. Зазвичай термін дії свопу не перевищує тижня.
"Ми зробили координовані дії, щоб розширити можливості глобальної фінансової системи з надання ліквідності. Мета цих дій - послабити напруженість на фінансових ринках, посприяти наданню кредитів домогосподарствам і бізнесам і тим самим допомогти підштовхнути економічну активність", - йдеться в спільній заяві шести провідних центробанків на чолі з Федеральною резервною системою США.
Нова 0,6-відсоткова ставка за доларовими свопами діятиме з 5 грудня 2012 по 1 лютого 2013 р. У повідомленні центробанків йдеться про досягнення домовленостей щодо надання ліквідності в будь-якій іншій валюті, як тільки в цьому виникне необхідність. На даний момент, за твердженням регуляторів, світ гостро потребує тільки доларів США.
"Сьогоднішньою дією центральні банки подали сигнал, що вони знають про проблему і готові реагувати. Як завжди під час ринкових заворушень, сигнал регуляторів більш важливий, ніж реальна масштабна допомога. Хоча зниження ставки за свопами не вирішить кризу суверенних боргів Європи, цей захід істотно зменшить паніку серед європейських банків і допоможе запобігти руйнівній кредитній кризі", - коментує головний економіст банку Berenbank Крістіан Шульз.
Як писали "ЭИ", минулого місяця у багатьох країн Європи виникли труднощі в залученні позик. Відсоткова ставка за десятирічними облігаціями для Італії та Іспанії підскакувала вище 7% через побоювання інвесторів за долю зони євро. Одночасно у європейських банків виникли складності із залученням доларових кредитів, оскільки багато фінансових компаній США вирішили уникати європейських активів.
Головна причина заворушень, що виникли на ринках, полягає в недостатньому, на думку багатьох експертів, обсязі регіональних антикризових фондів, на кошти яких можуть розраховувати країни Євросоюзу в надзвичайних ситуаціях.
Європейський фонд фінансової стабільності зараз має вільні кошти в розмірі близько EUR250 млрд. ($325 млрд.), а кредитоспроможність Міжнародного валютного фонду (МВФ) приблизно дорівнює $380 млрд. У вівторок міністри фінансів зони євро домовилися в терміновому порядку відшукати способи розширення цих фондів. Центробанки єврозони заявили про готовність надати гроші МВФ, не уточнивши суми. Влада єврозони також почала переговори з країнами, що розвиваються, включаючи Китай, Росію, Бразилію і Саудівську Аравію, про участь у посиленні МВФ.
Вчорашня заява центробанків підбадьорила інвесторів, які взялися скуповувати європейські активи. Акції британського банку Barclays підскочили в ціні на 9,4%, а німецький Deutsche Bank подорожчав на 7,3%. Індекс акцій Dow Jones industrial вчора підскочив на 4%, німецький індекс DAX зріс на 4,7%, а французький CAC - на 4,1%. Курс євро збільшився проти долара на 1,1%, до $1,346, а нафта подорожчала на $1,45, до $101,25/барель.
Втім, інвестори сумніваються, що піднесення на ринках триватиме довго. "Узгоджені дії центробанків - це, звичайно, добре. Але чи можуть вливання ліквідності змінити ситуацію, якщо корінь проблеми - у європейських ринках державного боргу?" - задається питанням головний економіст Nomura International Йенс Сондергард.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас