Валюту переносять на папір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюту переносять на папір

Фондовий ринок
1176
Мінфін розробляє механізм емісії облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), які будуть продаватися за іноземну валюту, розповіло джерело в НБУ. Центробанк уже пообіцяв Мінфіну здійснювати своп-операції з такими паперами: видавати гривню під заставу ОВДП із зобов'язанням їх зворотного продажу. "Ми не хочемо проводити свопи з валютою, тому що будь-який банк візьме у нас гривню під заставу валюти, обіцяючи, що буде кредитувати економіку, але завтра за неї ж купить долари на міжбанку.
Післязавтра він знову прийде до нас з новою валютою і попросить гривню. Виходить карусель і тиск на курс, що змушує нас продавати резерви. Тому ми запропонували Мінфіну новий механізм, який дозволить залучити валюту з ринку, але не є нескінченним, - пояснив чиновник. - На наступному тижні це питання буде винесено на розгляд Кабміну".
Інше джерело, близьке до уряду, підтвердило інтерес Міністерства фінансів до цієї ініціативи, уточнивши, що документ ще не підготовлений: "Мінфіну потрібно платити за зовнішніми боргами і шукати гроші на ринку. Для цього потрібно внести зміни в законодавство і дозволити продавати ОВДП за валюту, так як зараз всі розрахунки всередині країни повинні відбуватися тільки у гривні".
Вчора директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова обговорила ідею валютних ОВДП з керівниками кількох банків. "Це була свого роду фокус-група - з'ясовувався інтерес до нових паперів, - сказав один з учасників зустрічі. - Більшість скептично оцінила цю ідею, запропонувавши проводити свопи з валютою. Але були й ті, хто сказав: ми будемо купувати". За словами співрозмовника, у багатьох великих і дрібних банків є надлишок валюти, який вони готові вкласти, тоді як найбільші установи мають "коротку валютну позицію". "Декілька іноземних банків збирає депозити в населення і направляє їх на розрахунки за кредитними лініями з материнськими банками", - пояснив ситуацію один з чиновників НБУ.
Валютні ОВДП можуть бути цікаві громадянам, вважають банкіри. "Просунуті фізичні особи побачать в них альтернативу валютним депозитам і вкладенням в золото, - зазначив голова правління Правекс-банку Сергій Наумов. - Потрібно розглядати населення, малий і середній бізнес як інвесторів економіки. У них на руках є готівка, яка, на жаль, працює на тіньову економіку". Банкіри відзначають, що уряд повинен провести роз'яснювальну кампанію з впровадження нового інструменту, дохідність якого може бути трохи нижчою від ставок за депозитами (річний депозит у доларах в середньому коштує 7,3%). Однак попередня кампанія уряду з продажу населенню своїх бондів через 6 тис. відділень Ощадбанку не була успішною. У вересні 2009 року, коли банки пропонували депозити під 20% річних, Мінфін випустив казначейські облігації терміном на рік (номіналом по 500 грн) всього під 8%. У відомстві планували залучити з ринку 500 млн грн, але більш ніж за два місяці продажів отримали тільки 1,33 млн грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас