В Апеляційному суді Києва почалось попереднє засідання у справі Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Апеляційному суді Києва почалось попереднє засідання у справі Тимошенко

Кримінал
691
В Апеляційному суді Києва почалося судове засідання, де проходить попереднє слухання справи екс-прем'єр-міністра України, лідера партії Батьківщина Юлії Тимошенко. Засідання відкрила суддя Олена Ситайло, що головує у справі, передає кореспондент РБК-Україна.
На судовому засіданні відсутня колишній прем'єр-міністр, як заявив Сергій Власенко, через погане самопочуття. Сторону захисту на судовому засіданні представляють адвокати екс-прем'єра Юрій Сухов, Олександр Плахотнюк, Микола Титаренко, Микола Сірий.
На процес прийшли і народні депутати України від фракцій БЮТ-Батьківщина.
Відзначимо, в зал судових засідань журналістів не пустили, вони стежать за процесом по монітору з конференц-залу в будівлі суду, де йде пряма трансляція засідання.
Раніше адвокат Тимошенко, Сергій Власенко, говорив, що на цьому засіданні будуть вирішуватися технічні питання, від яких буде залежати те, як буде розвиватися процес в Апеляційному суді.
Відзначимо, вчора була замінена суддя-доповідач Ірина Горб на Олену Ситайло, яка й почне розгляд справи. Перший заступник глави партії "Батьківщина" Олександр Турчинов заявив, що суддя не зможе прийняти справедливе рішення, оскільки не знайома з матеріалами справи.
Про те, що сама Тимошенко навряд чи зможе взяти участь в засіданні суду, Турчинов повідомив позавчора, пославшись на стан здоров'я екс-прем'єра.
У ніч на 29 листопада Юлію Тимошенко перевели з камери в палату медико-санітарної частини Київського слідчого ізолятора. Раніше захисники Тимошенко заявляли про погіршення стану її здоров'я. Державна пенітенціарна служба України повідомляла, що Тимошенко перевели в палату медико-санітарної частини для проходження призначеного курсу лікування. У повідомленні також зазначалося, що стан здоров'я Тимошенко медперсоналом СІЗО було визначено як такий, що не погіршився за останні кілька днів і відповідає протіканню наявного захворювання.
Раніше, 23 листопада під час обстеження у Тимошенко виявили міжхребцеву грижу. Про те, що Тимошенко потрібна медична допомога поза ізолятором, заявила в листопаді омбудсмен Ніна Карпачова.
Нагадаємо, Печерський райсуд Києва 11 жовтня засудив Тимошенко до 7 років ув'язнення із забороною обіймати певні державні посади протягом ще 3 років за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією. Також суд зобов'язав Тимошенко виплатити "Нафтогазу України" 1,516 млрд грн. Тимошенко подала апеляцію на рішення суду 24 жовтня. Повідомлялося, що її буде розглядати Апеляційний суд м. Києва 13 грудня.
Зазначимо, що на рішення Печерського суду було подано дві апеляції. Другу 25 жовтня подали адвокати Тимошенко. Один з них, народний депутат Сергій Власенко тоді пояснив, що дві апеляції окремо від екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і від захисту, обґрунтовані більшою надійністю.
29 листопада було оприлюднено спільну заяву США та ЄС за підсумками саміту у Вашингтоні, в якій Україну закликали до ведення чесних, прозорих і неупереджених судових процесів у справах колишніх чиновників, зокрема, і щодо будь-якої апеляції у справі Тимошенко.
Справа Юлії Тимошенко погіршила відносини України з Заходом, оскільки європейські та американські політики побачили в ній ознаки політичної.
Українська влада відкидає звинувачення у тиску на суд або в упередженості, стверджуючи, що мова йде про боротьбу з корупцією. Втім, Президент Віктор Янукович ще раніше визнав, що справа Тимошенко може завадити підписанню угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі ЄС з Україною.
Президент Польщі Броніслав Коморовський під час спільної прес-конференції 28 листопада в Києві сказав, що справу Тимошенко необхідно вирішити для створення необхідної оцінки ЄС. Янукович у свою чергу заявив, що доручив забезпечити Юлії Тимошенко "всі умови на європейському рівні".
Нагадаємо, 13 жовтня СБУ порушила нову кримінальну справу проти Тимошенко. Її звинувачують в тому, що, будучи президентом і фактичним власником корпорації ЄЕСУ, за попередньою змовою з колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком, вона здійснила замах на розтрату коштів державного бюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабінет міністрів України зобов'язань приватної корпорації ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму 405,5 млн дол.
7 листопада ц.р. захисник Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко повідомив, що Державна податкова служба України відновила ще 4 кримінальні справи проти Тимошенко щодо подій 1996-97 рр.. А 11 листопада повідомлялося, що Головне слідче управління Державної податкової служби України (ДПСУ) пред'явило звинувачення Тимошенко в організації приховування валютної виручки в сумі понад 165 млн дол.
14 листопада начальник головного слідчого управління податкової міліції Анатолій Яковінець повідомив, що чотири кримінальні справи проти Тимошенко щодо її діяльності в корпорації "Єдині енергетичні системи України" об'єднані в одне провадження.
22 листопада, народний депутат і захисник екс-прем'єра Сергій Сас заявив, що Генпрокуратура готує обвинувачення за новим справами проти Тимошенко. При цьому адвокат не уточнив, які справи маються на увазі і яких дій Тимошенко вони стосуються.
26 листопада, Генпрокуратура Україна звинуватила екс-прем'єра у черговому злочині. За словами заступника генпрокурора України Рената Кузьміна, Тимошенко причетна до вбивства депутата Верховної ради Євгена Щербаня в 1996 р. Гроші, які отримали кілери за вбивство Щербаня, нібито надійшли з рахунків фірм, що належали Тимошенко і Павлу Лазаренкові, який займав тоді пост глави уряду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас