Міллер: РФ і Україна оформлять домовленості про співробітництво в газовій сфері до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: РФ і Україна оформлять домовленості про співробітництво в газовій сфері до кінця року

Енергетика
684
У центральному офісі ВАТ "Газпром" відбулася робоча зустріч голови правління компанії Олексія Міллера і міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка.
Як повідомляє управління інформації "Газпрому", на зустрічі розглядалися питання поточного та перспективного співробітництва в газовій сфері. Сторони відзначили, що діалог з вироблення нових умов російсько-української взаємодії йде конструктивно.
Як зазначив Міллер, на переговорах досягнуто значного прогресу. "Гадаю, можна очікувати, що ми оформимо домовленості про розвиток співробітництва в газовій сфері до кінця року", - зазначив він.
Раніше Президент України Віктор Янукович повідомляв, що Україна і Росія повинні домовитися про ціну на газ до кінця 2011 р., при цьому він зазначав, що підписані в 2009 р. газові угоди є "кабальними" для України.
Газове питання в російсько-українських відносинах увійшло в особливо гостру фазу на початку вересня 2011 р. у зв'язку з запланованим зростанням цін на газ. Спочатку Міністерство енергетики України заявило про намір знизити обсяг закуповуваного в Росії газу до 27 млрд куб. м в 2012 р. проти 40 млрд куб. м в поточному. У відповідь на це "Газпром" нагадав, що за умовами контракту Київ зобов'язаний сплатити мінімум 33 млрд куб. м газу, незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія.
Незабаром після цього прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" буде ліквідована як юридична особа, а всі її контракти (у тому числі і з "Газпромом") буде переглянуто. Росія пригрозила подати за це на Україну до суду, підкресливши, що перегляд контрактів можливий лише при злитті "Нафтогазу" з "Газпромом", що, на думку експертів, призведе до встановлення контролю над українською компанією.
Нагадаємо, раніше "Газпрому" вдалося остаточно домовитися в газовій сфері з Білоруссю. В обмін на істотне зниження цін на газ сусідня держава дозволила "Газпрому" довести свою частку в "Белтрансгазе" до 100%.
"Газпром" і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про об'єми і умови транзиту природного газу через територію України на період 2009-2019 рр. Контракт на постачання газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас