Пенсії повертають в суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсії повертають в суд

Казна та Політика
923
Відкриту частину засідання Кабінету міністрів Микола Азаров присвятив вирішенню проблеми виплати пенсій ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС. "Протягом останніх тижнів йде системний пошук справедливого вирішення проблеми, - сказав прем'єр. - У результаті знайдений компроміс. Вчора набрала чинності постанова Кабінету міністрів N1210, якою удосконалено порядок розрахунку пенсій особам, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи".
Після серії масових мітингів пільговиків порожня площа біля будівлі уряду вчора виглядала незвично. Напередодні Окружний адміністративний суд Києва заборонив чорнобильцям проводити мітинги в столиці, однак посилені заходи безпеки ніхто скасовувати не став. Біля будівлі уряду чергували три автобуси спецпідрозділу "Беркут", а співробітники Управління державної охорони (УДО) з особливою ретельністю перевіряли всіх на вході. При цьому не обійшлося без курйозів. На одному з контрольних пунктів у присутності журналістів співробітники УДО наполегливо вимагали від нещодавно призначеного міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка пред'явити документи. Задумавшись, глава МВС показав службове посвідчення.
- Вибачте, не впізнав, - почервонівши, сказав офіцер УДО.
- Звільните? - хором запитали у міністра журналісти.
- Не в моїй компетенції, - відрізав міністр.
Микола Азаров вчора вперше поділився своїм ставленням до організаторів вуличних акцій протестів. "На жаль, ми бачимо, що нам часто опонують професійні популісти, навіть провокатори, що людський біль використовують, як таран, для боротьби за власну політичну вигоду - це не тільки негідно, але і небезпечно", - заявив Азаров. Він нагадав, що в результаті акцій протесту чорнобильців у Донецьку помер один із мітингарів. "Померла літня людина, що вийшла протестувати. Причому померла тоді, коли компроміс був досягнутий, але його не довели до відома людей! Це жахлива несправедливість!" - обурився прем'єр.
За словами Миколи Азарова, уряд не збирається закривати очі на рішення судів про виплату пенсій пільговикам. "На відміну від сьогоднішніх провокаторів, які вчора, будучи при владі, просто ігнорували закони про соціальні гарантії, наш уряд не робить вигляд, що проблеми не існує", - обурювався прем'єр-міністр. Він доручив віце-прем'єр-міністру соціальної політики Сергію Тігіпку та головам облдержадміністрацій вивчити рішення судів щодо пенсійних виплат і "знайти справедливі рішення" по кожному випадку. "Що робити з рішеннями судів? - запитав прем'єр присутніх і, не чекаючи відповіді, продовжив. - По-перше, ретельно їх вивчити, бо нам відомі випадки, коли конвеєр судових рішень був запущений штучно: деякі юристи, близькі до судів, збирали списки чорнобильців, умовляли їх подати позов і фактично за хабар організовували сотні і тисячі судових рішень".
Детально про проблему виконання судових рішень щодо пенсійних виплат розповів голова Пенсійного фонду Борис Зайчук. Він заявив, що фонд оскаржив рішення судів про компенсацію пенсій на суму 5,9 млрд грн, з яких соціальні виплати чорнобильцям становлять 2,8 млрд грн. За словами Зайчука, на 1 листопада в судах першої інстанції було 1,2 млн позовів на суму 6,4 млрд грн, зокрема, від чорнобильців - 115,6 тис. позовів на суму 1,8 млрд грн. "Але ми все одно всі ці рішення судів оскаржимо", - заявив Зайчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас