У Тунісі колишнього Президента країни засудили до 5 років позбавлення волі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Тунісі колишнього Президента країни засудили до 5 років позбавлення волі

233
Суд Тунісу виніс вирок колишньому Президенту країни Зіну Бен Алі. Оскільки обвинувачений переховується в Саудівській Аравії, мова йде про заочне покарання, повідомляє туніське державне агентство TAP.
Перший процес над колишнім диктатором стосувався тортур над офіцерами туніської армії, які брали участь у спробі державного перевороту в 1991р. В результаті глава держави був визнаний винним і засуджений до 5 років позбавлення волі.
Наступний суд над Президентом відбудеться наприкінці грудня. Він стосуватиметься розстрілу учасників акції протесту в містах Кассерін та Тала в кінці минулого року.
Надалі Бен Алі судитимуть за казнокрадство, відмивання грошей, контрабанду художніх цінностей.
Бен Алі став першим лідером, скинутим в ході так званої арабської весни. Проте в ході повстання він встиг втекти з країни, прихопивши з собою чимало цінностей з Центрального банку Тунісу.
Революція в Тунісі спалахнула в кінці минулого року, а приводом стало самогубство торговця овочами Мохамеда Буазізі, який вчинив самоспалення на знак протесту проти політики влади. Його смерть вивела на вулиці натовпи людей, що в підсумку змусило бігти з країни Президента Зін аль-Абіддіна Бен Алі, який правив Тунісом протягом 23 років.
Згодом народні хвилювання почалися в Єгипті, Лівії, Ємені, Сирії і Бахрейні. У Єгипті і Лівії вони закінчилися зміною влади, в Ємені та Сирії протистояння влади і опозиції триває.
Дев'ять місяців потому після "жасминової революції" і повалення президента Зіна аль-Абідіна Бен Алі 23 жовтня в Тунісі відбулися перші вільні вибори. Наприкінці жовтня на парламентських виборах перемогла ісламістська партія "Еннахда".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас