Судан і Південний Судан посварилися через нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Судан і Південний Судан посварилися через нафту

Енергетика
327
Уряд Судану в Хартумі припинив експорт нафти з Південного Судану через суперечку про транзит.
Це вже другий інцидент з серпня, коли Південний Судан офіційно проголосив незалежність, повідомляє Лента.ру з посиланням на Agence France-Presse.
За словами нафтового міністра Судану Алі Ахмеда Османа, після проголошення незалежності Хартум дозволив Південному Судану експортувати нафту, проте зажадав оплачувати мита та послуги порту. До кінця жовтня обсяг цих виплат досяг 727 млн доларів, але ці гроші так і не надійшли на рахунки суданського уряду.
Нагадаємо, рішення про відділення Республіки Південний Судан від Судану було прийнято за підсумками референдуму в січні 2011 року, під час якого за створення незалежної держави висловилися 98 відсотків учасників плебісциту. Проведення референдуму стало умовою мирного договору, підписаного в 2005 році після громадянської війни, яка тривала понад 20 років.
При цьому велика частина нафтових родовищ країни залишилася в Південному Судані, за винятком території Південний Кордофан. Однак Південний Судан зараз не може експортувати свої енергоресурси інакше як через територію, що контролюється Хартумом.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас