УкрСиббанк іде з роздробу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УкрСиббанк іде з роздробу

Кредит&Депозит
8724
За словами обізнаних джерел "ЭИ" на фінансовому ринку, представники групи BNP Paribas SA, що володіє майже 85%-им пакетом акцій УкрСиббанку, активно намагаються знайти покупця на велику частину відділень банку, а також його роздрібний бізнес. У прес-службі банку до моменту здачі номера до друку не змогли ні підтвердити, ні спростувати дану інформацію.
УкрСиббанк, з 30 млрд. грн. активів якого більше 65% становлять кредити приватним клієнтам, сильно залежить від платоспроможності громадян. А в зв'язку з погіршенням прогнозів щодо розвитку української економіки, а також потенційними курсовими коливаннями, продажем роздробу банк може намагатися мінімізувати ризики свого балансу.
Левова частка кредитів банку приватним клієнтам видана у валюті - 16,7 млрд. грн. (в еквіваленті) з 19,6 млрд. грн. позик, виданих приватним особам.
Більша частина кредитів "фізикам" у портфелі УкрСиббанку - іпотека. Причому зовсім недавно банківський ринок розбурхували чутки про те, що банк виставив на продаж портфель проблемних іпотечних кредитів на суму $1 млрд., що дозволяє оцінити рівень проблемки в роздрібному кредитному портфелі фінустанови на рівні 50% - за даними НБУ на 1 жовтня під знецінення кредитів банк сформував резерви на рівні 7,1 млрд. грн.
"Те, що майже половина валютних іпотечних кредитів сьогодні не обслуговується, - це факт, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Цифра може стати ще більшою, якщо ціни на нерухомість впадуть, а курс долара виросте".
Очевидно, що турбує банкірів і механізм розрахунку валютної позиції, який зараз не дозволяє враховувати в ній резерви під валютні кредити. "Найменший рух курсу, і банки можуть зазнати мільярдних збитків", - говорить голова правління "Дочірнього банку Сбербанка Росії" Ігор Юшко.
За словами одного з банкірів, на додачу до роздрібного портфелю менеджмент УкрСиббанку виставив на продаж і велику частину відділень, що належать фінустанові. "Мережа банку не налаштована на отримання комісійних доходів, як у того ж Приватбанку або Правекс-Банку, - говорить фінансист. - УкрСиб, як і "Райффайзен Банк Аваль", орієнтувався на видачу кредитів - тепер така модель зробила його відділення збитковими". На його думку, якщо продаж роздробу відбудеться, УкрСиббанк сконцентрується на корпоративному "бутіковому" кредитуванні експортерів. А якщо цей бізнес не піде - взагалі може піти з ринку.
Експерти кажуть, що покупцем всього роздрібного бізнесу УкрСиббанку може стати "Дельта Банк", який в свою чергу зараз активно шукає кошти на проведення угоди. "Дельта Банк", на їхню думку, здатний швидко переорієнтувати мережу на отримання комісійних доходів, так як йому не треба проводити довгі узгодження на рівні головного банку в іншій країні, що істотно знижує оперативність і якість пророблення рішень.
Голова ради директорів "Дельта Банку" Микола Лагун ці чутки не коментує. Однак, за відомостями "i", зараз розглядається можливість створення консорціуму для придбання роздробу УкрСибу за факторинговими схемами за участю "ОТП Банку". Хоча топ-менеджер "ОТП Банку" Дмитро Зінков цю інформацію в розмові з кореспондентом спростував.
Роздрібний портфель кредитів УкрСиббанку оцінюється учасниками ринку в 20-30 центів за долар номінально виданих позик. І вважають при цьому, що дана угода може підштовхнути інші банки до активного продажу роздрібних кредитів через те, що подібні оцінки, після того як вони стануть публічними, можуть спровокувати зростання кількості проблемних кредитів. "Ну хто стане повертати банку весь борг, якщо на ринку буде чіткий індикатор - банкіри згодні отримати 20-30% від заборгованості, а решту списати", - запитує голова правління одного з великих банків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас