ЗМІ: Україна буде купувати газ у Росії за 230 доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Україна буде купувати газ у Росії за 230 доларів

Енергетика
8714
Україна і Росія завершили тривалі переговори з газових питань, погодивши нову вартість російського палива для України.
Про це пише видання Экономические известия з посиланням на джерело в адміністрації президента України.
Планується, що нові контракти будуть підписані на президентському рівні Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим.
Про те, коли відбудеться підписання, джерело конкретизувати не змогло, зазначає видання.
"Орієнтовно, кінець листопада - початок грудня. Зараз на рівні урядів, компаній "Нафтогаз України" і "Газпром" триває узгодження технічних деталей оформлення нових домовленостей. Коли все буде готово, буде визначена дата зустрічі президентів України і Росії, які і завізують документи", - уточнило джерело.
Серед деталей нових умов газового співробітництва названо: вартість газу на рівні 220-230 доларів за 1 тис. кубометрів (обговорюваний діапазон цін на переговорах був 150-270 доларів за 1 тис. кубометрів); оплата газових поставок і можливість кредитування в рублях.
Крім того, за словами джерела, нові угоди також передбачають можливість надання преференцій для російських інвесторів у разі їх участі в приватизації підприємств в Україні.
У той же час про газові домовленості у відомствах (прес-служби Кабміну, Міненерговугілля, "Нафтогазу" і "Газпрому") не змогли прокоментувати інформацію, пославшись на відсутність офіційних відомостей з цього приводу.
Наприкінці жовтня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко повідомив, що Україні і Росії залишилося погодити лише кілька напрямів для завершення переговорів щодо перегляду газових контрактів. Глава "Газпрому" Олексій Міллер в середині жовтня заявив, що перших результатів переговорів з Україною щодо угод в газовій сфері варто чекати не раніше листопада.
Україна намагається переконати Росію знизити ціну на газ, яку вважає несправедливою. У вересні-жовтні обидві сторони неодноразово заявляли про прогрес на переговорах і про зближення позицій, але жодних конкретних домовленостей поки немає.
Для України вже діє знижка в розмірі 30% від контрактної ціни російського газу, але не більше 100 доларів за тисячу кубометрів. Механізм її надання - скасування Росією мита для поставок газу в Україну. Домовленість про знижку була досягнута ще в квітні 2010 року одночасно з продовженням терміну перебування Чорноморського флоту РФ в Криму після 2017 року на 25 років.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас