Вкладники об'єднались в "Союз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладники об'єднались в "Союз"

Кредит&Депозит
2067
Майже всі найбільші банки зіткнулися з відтоком гривневих коштів з рахунків клієнтів-фізичних осіб. Приріст портфеля показали лише ПриватБанк та Ощадбанк. Втім, в абсолютні лідери з залучення внесків вирвався невеликий банк "Союз", що володіє всього чотирма офісами.
З липня по вересень установа залучила 1,2 млрд. грн, що дозволило їй збільшити портфель гривневих внесків населення в 41 раз. Експерти пов'язують банк "Союз" з колишніми власниками Родовід Банку, який у докризовий період також швидко зростав.
Найбільші банки в III кварталі втратили депозитів населення в національній валюті на 2,69 млрд грн, такі висновки можна зробити з оприлюднених вчора консолідованих даних Нацбанку. Формально лідером із залучення коштів став ПУМБ (1,06 млрд. грн), однак збільшення його депозитного портфеля відбулося лише завдяки приєднанню Донгорбанку. Їх сумарний показник знизився на 140 млн. грн. Великі суми були вилучені з "Райффайзен Банк Аваль" (-862 млн. грн), Промінвестбанку (-560 млн. грн) і УкрСиббанку (-365 млн. грн). Однак загальна ситуація в банківській системі не виглядає настільки катастрофічною, оскільки відтік у всіх 175 банків склав усього 901 млн. грн, у тому числі у великих, середніх і невеликих банків - 560 млн. грн (не рахуючи Донгорбанку, який більше не фігурує в звітності НБУ, і банку "Союз").
Саме "Союз" став несподіваним абсолютним лідером із залучення депозитів у гривні. Установа, що займає 60-е місце за активами (4,33 млрд. грн), за три місяці за допомогою київського офісу та трьох регіональних відділень збільшила депозитний портфель громадян в 41 раз. На рахунки були залучені рекордні 1,22 млрд. грн. Це дозволило банку "Союз" випередити найбільший державний банк - Ощадбанк, який залучив через свої 5860 офісів 502 млн. грн. У банку "Союз" повідомили, що вони збільшили депозитний портфель населення з 30,5 млн. грн до 1,256 млрд. грн завдяки привабливим умовам вкладів на суму від 5 млн. грн. Ставки діють з 1 червня, проте їх розмір не розголошується. Депозитна ставка на суму від 100 тис. грн становить 15% річних.
НБУ не має інформації про власників банку "Союз", створеного трьома донецькими фірмами в 2006 році. Джерела видання розповідають, що установа пов'язана з колишніми власниками Родовід Банку, втраченого для них в розпал фінансової кризи в 2009 році, і що саме вони завели кошти на депозити в банк "Союз". Центральний офіс установи на вул. Суворова, 4 розташований в приміщенні колишнього відділення Родовід Банку. Непрямі підтвердження дає ДКЦПФР, за даними якої в кінці 2009 року глава наглядової ради банку "Союз" Юрій Савицький володів часткою 9,9% акцій. Він же в 2008 році обіймав посаду генерального директора КУА "Родовід Ессет Менеджмент". А в січні 2011 року Савицький опублікував повідомлення про намір купити в "Союзі" до 25%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас