Голова МЗС Італії: Країна стала жертвою підготовлених заздалегідь фінансових спекуляцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова МЗС Італії: Країна стала жертвою підготовлених заздалегідь фінансових спекуляцій

Казна та Політика
513
Італія в ці дні стала жертвою підготовлених заздалегідь масштабних фінансових спекуляцій. Про це заявив міністр закордонних справ Франко Фраттіні в інтерв'ю, яке опублікувала у вівторок римська газета Il Messaggero.
У понеділок суверенні облігації Італії зазнали нової масштабної атаки на міжнародних фінансових ринках. Вперше спред між італійськими 10-річними держоблігаціями Btp і німецькими бондами перевищив 400 пунктів. У вівторок ця різниця досягла вже 455 пунктів, а дохід по Btp склав рекордні 6,33%. Все це відбувається незважаючи на придбання італійських та іспанських держоблігацій Європейським центральним банком.
"Про "чорний понеділок" Італії спекулянти почали говорити відразу після закінчення саміту в п'ятницю. Цікаво, чому б це. Це переконливий доказ того, що спекулятивні маневри проти Італії були сплановані заздалегідь", - підкреслив глава МЗС країни.
На думку авторитетних фінансових експертів, межа 7% прибутковості Btp означала б досягнення точки неповернення, після якої щодо Італії можна було б вести мову про грецький сценарій.
Примітно, що Фраттіні прямо звинуватив президента Франції Ніколя Саркозі в підштовхуванні до спекуляцій щодо держоблігацій Італії.
"Коли не хто інший, як французький президент Саркозі, дозволяє собі фразу: "Якщо б ми не врятували Грецію, справа дійшла б до Італії", навіть той, хто про це не думав, кидається в спекулятивну атаку", - сказав міністр.
Втім, Фраттіні фактично був змушений визнати, що відповідальність за ситуацію, що склалася, несе і італійське керівництво. Зокрема, мова під час інтерв'ю зайшла про заяву прем'єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі, який у п'ятницю несподівано назвав євро "дивною валютою, яка в цій ролі нікого не переконала", що викликало подив і різку критику на його адресу.
"У таких випадках мене пробиває холодний піт", - зізнався Фраттіні.
"Потім ми запитуємо його (Берлусконі), що він хотів сказати, чому не пояснив це краще, і потім просимо роз'яснити свої ідеї. Він це і зробив у п'ятницю", - зазначив міністр.
Глава МЗС закликав представників усіх політичних сил Італії якомога швидше схвалити заходи з подолання глибокої економічної кризи, які Берлусконі сформулював минулого тижня в листі до керівництва ЄС.
"Італія повинна мати відповідальність, щоб зрозуміти, що це останній дзвінок. Якщо починаючи з 15 листопада ми не будемо в змозі виконати обіцянки, сформульовані в "дорожній карті", нас вважатимуть тими, хто не виконує зобов'язання. А це в нинішніх умовах означало б завдавання серйозного збитку вірі у відновлення нашої країни", - підкреслив Фраттіні, якого цитує РІА Новости.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас