Фізики мають намір пропалити світобудову гігантським лазером — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фізики мають намір пропалити світобудову гігантським лазером

88
Найпотужніший на Землі лазер повинен допомогти фізикам зрозуміти будову Всесвіту.
За планами, схваленими європейською комісією, лазер небаченої на Землі потужності повинен бути побудований до 2017 року. Заплановане місце розміщення - Великобританія. А поки вчені створюють дослідницькі прототипи цього монстра, здатного, як обіцяють, пропалити тканину світобудови.
Слідом за Великим адронним колайдером (ВАК), супер-лазер, названий ELI (Extreme Light Infrastructure Ultra-High Field Facility), націлений на те, щоб розкрити таємниці Всесвіту. ВАК повинен допомогти зрозуміти, як він виник, а ELI - з чого складається.
Як пояснює професор Джон Кольєр, науковий керівник проекту ELI і директор лазерного центру (Central Laser Facility at Rutherford Appleton Laboratory in Didcot, Oxfordshire), потужність монстра становитиме 200 петаватт. Це більше, ніж Земля отримує від Сонця. І в 100 тис. разів більше, ніж виробляє вся наша цивілізація. І вся ця жахлива сила буде сконцентрована в неймовірно короткому пострілі-імпульсі тривалістю менш ніж трильйонна частка секунди (10 -14 секунди - за цей час світло встигає пробігти частки мікрона).
"Найпотужніший на Землі лазер дозволить нам вторгнутися в зовсім незвідану область фізики", - говорить Кольєр.
Мова йде про те, що постріл буде настільки потужним і щільним, що він зможе пропалити простір-час. І по суті зробити дірку в цій тканині світобудови, на місці якої утворюється порожнеча - вакуум.
За однією з теорій, в цьому вакуумі - непрогнозовано, буквально з нічого і нізвідки - виникають всякі невловимі поки частинки. І там же - у вакуумі - зникають. Але завдяки ELI їх начебто можна буде побачити. І навіть добути.
Очікується, що імпульс ELI ще й поділить матерію на речовину і антиречовину, відкриє ходи в інші виміри, можливо, навіть "засвітить" темну матерію і буквально покаже, як все-таки влаштовані атоми речовини.
"Найпотужніший на Землі лазер дозволить нам вторгнутися в зовсім незвідану область фізики", - професор Джон Кольєр, науковий керівник проекту ELI і директор лазерного центру.
Від подібних перспектив захоплює дух. Вони лякають - ELI виглядає навіть страшніше, ніж ВАК. На колайдері вже експериментували. І начебто нічого особливого не сталося. Принаймні, обіцяного деякими панікерами Великого вибуху та утворення чорної діри на місці Швейцарії, не сталося. Хоча на повну потужність ВАК поки і не вийшов.
А чого можна чекати від дірок у Всесвіті? Хто його знає. Та й фізики чесно зізнаються, що не можуть передбачити, які точно результати дадуть майбутні експерименти. Які неймовірні явища породять.
Скептики згадують: мовляв, обіцяли, що і ВАК виведе вчених на якусь нову фізику. Відкриє найжагучіші таємниці Всесвіту. Але він поки не вивів. І не відкрив. Так само як і не впіймав легендарний бозон Хіггса, заради якого, як запевняють багато академіків, і були витрачені мільярди доларів на будівництво колайдера.
Чи виправдає вкладення лазер? Не відомо. Але, мабуть, людство час від часу зобов'язане братися за циклопічні проекти, щоб не розлінились. Зобов'язане і ставить перед собою фантастичні цілі, щоб у процесі просування до них вчитися вирішувати напівфантастичні завдання.
До речі, від ELI може бути і практична користь. Якщо ця установка здатна "рвати простір", то вона, напевно, застосовна, як зброя. Здатна, наприклад, "порвати" будь-яких злобних прибульців, що наближаються до Землі з ворожими цілями. Або відправити в інший вимір астероїд, що загрожує врізатися в нашу планету.
За планами, прототипи ELI - дослідні лазери меншої потужності - будуть запущені в 2015 році в Чехії, Угорщині та Румунії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас