Лівія має намір змінити фінансову систему, обмежену шаріатом, щоб відновити економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лівія має намір змінити фінансову систему, обмежену шаріатом, щоб відновити економіку

Казна та Політика
525
Центробанк Лівії працює над законом, який дозволить позичальникам і емітентам продавати "ісламські" облігації в спробі відновити банківську систему країни після повалення Муаммара Каддафі, повідомляє агентство Bloomberg.
Фінансова система країн ісламського світу обмежується шаріатом, який забороняє економічні операції, засновані на купівлі-продажу. Правила поширюються рівною мірою і на банківську справу, в тому числі випуск облігацій. Для того щоб вирішити дану колізію, лівійський Центробанк сформував комітет, який повинен розробити відповідний законопроект. Як розповів агентству Еззедін Ашур, віце-президент одного з департаментів ЦБ Лівії, в даний час в країні працюють 15 банків, кожен з яких підпорядковується нормам шаріату.
"Якщо у нас з'явиться справжній мусульманський банкінг, який буде надавати клієнтам всі банківські послуги, ми зможемо зайняти величезну частку ринку. У багатьох з'являються проблеми, коли вони звертаються в традиційні західні банки", - сказав він.
Таким чином, фінансовий регулятор Лівії має намір створити в країні банківську систему, що відповідає всім сучасним вимогам і яка в перспективі може "розцвісти" в інших північноафриканських країнах. Аналогічну революцію у фінансовій системі готує влада Єгипту.
За даними Bloomberg, обсяг розміщення сукук (ісламський еквівалент облігацій) в усьому світі в 2011 році майже досяг 19 млрд доларів. Роком раніше показник складав 13,5 млрд.
На даний момент лише три суверенні арабські емітента, включаючи Дубаї, випускають ісламські облігації.
За словами Ашура, комітет, створений для розробки закону, повинен закінчити свою роботу "дуже швидко".
На тлі громадянської війни, що вибухнула в Лівії і в результаті якої повстанці вбили Муаммара Каддафі, що тримав владу в своїх руках протягом 42 років, економіка країни скоротиться на 34% до кінця цього року, прогнозує Institute of International Finance. Обсяги ВВП продовжать зменшуватися і в 2012 році - ще на 16%. При цьому минулого року економіка країни виросла на 13%, відзначають аналітики.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас