СБ: В Україні існує висока загроза рейдерського захоплення бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: В Україні існує висока загроза рейдерського захоплення бізнесу

1764
В Україні існує висока загроза рейдерського захоплення бізнесу. Про це під час прес-конференції повідомив директор Світового банку (СБ) в Україні, Білорусії і Молдові Мартін Райзер, передає кореспондент РБК-Україна.
"Приходячи в Україну, інвестори повинні говорити з посольствами та іншими інвесторами, щоб дізнатися особливості роботи в Україні. Тут можуть швидко забрати бізнес. Тут досить небезпечно, і всі це визнають. Потрібно чітко розуміти, через що виникає ця проблема - у зв'язку з законодавством, судовою системою або іншими факторами. Потрібно сфокусуватися на цьому питанні і всебічно вивчити цю тему", - зазначив Райзер.
Також він вважає, що реформи у сфері оподаткування України не позначилися позитивно на діяльності бізнесу.
"Проводячи аналіз ведення бізнесу в Україні, варто зазначити, що проведені реформи, пов'язані з оподаткуванням, не позначилися позитивно на звітах підприємств", - заявив Райзер.
Загалом, за його словами, Україна досягла певного прогресу в порівнянні з минулим періодом, він не достатній для того, щоб конкурувати з іншими країнами.
"Молдова - займає друге місце в рейтингу успішності реформування на 2012 р.", - додав Райзер.
Зазначимо, у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business-2012, який складає СБ, Україна опустилася на 152 місце. Укладачі рейтингу відзначили поліпшення умов для реєстрації підприємств. Також Україна піднялася в сфері отримання дозволів на будівництво та визнання неплатоспроможності. При цьому спостерігається регрес в міжнародній торгівлі, кредитуванні, захисті інвесторів та реєстрації власності.
Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров казав, що Україна буде країною з найбільш ліберальним податковим законодавством і адміністративною системою, яка не буде тиснути на бізнес. Глава уряду також зазначив, що влада України проводить політику дерегуляції, велика робота здійснюється в сфері спрощення умов ведення бізнесу.
Зазначимо, керівництво країни неодноразово заявляло про першорядність і важливість заявлених реформ. Зокрема дуже важливим є повне виконання зобов'язань перед Радою Європи. Про це Президент України Віктор Янукович заявив після зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Мевлютом Чавушоглу у Страсбурзі в червні. Янукович додав, що в сучасному світі є надзвичайно важливим єднання країн, суспільства навколо таких цінностей як демократичні основи розвитку, принципи верховенства права та захисту прав людини.
Нагадаємо, у вересні Райзер повідомляв, що Україна не виправдовує очікувань щодо реформ. "Україні необхідна дерегуляція. Ми спостерігаємо вже давно, що в реальності реформи менші, ніж очікування", - говорив Райзер.
За його словами, існує три причини, через які процес реформ ускладнюється. Перша - реформи проводяться повільно. Друга - впровадження на місцях часто не буває. Третя і найскладніша - немає довіри між владою, населенням і підприємцями. Райзер підкреслив, що це стосується не тільки теперішньої влади. "Мені здається, що Україна найбільше потребує зараз доброго та конструктивного діалогу", - зауважив він.
Райзер раніше також зазначав, що СБ готовий надавати допомогу Україні, тому що реформи, що проводяться в державі, необхідні і перспективні. Він повідомив, що СБ готовий надавати кошти на підтримку перетворень, особливо в ті галузі економіки, які енергійно реформуються. Зараз найбільш актуальним, на думку представників СБ, є вкладення коштів в енергозбереження та в розвиток високих технологій.
Нагадаємо, в жовтні британські та американські компанії направили до Брюсселя список близько 50 випадків корпоративного рейдерства в Україні за часів президентства Віктора Януковича, повідомив EUobserver. Згідно зі статтею, в Україні популярна практика, коли фірма, що має зв'язки у владі, захоплює компанію, створену західним інвестором. Як повідомило видання, в деяких випадках називаються імена міністрів кабінету Януковича.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас