Експерт: Що буде, якщо зникне долар? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Що буде, якщо зникне долар?

Валюта
3859
За умови проблем з доларами США, нашій економіці буде дуже складно вижити, бо наш взаємозв'язок як зв'язок "сіамських близнюків". Без цих "зелених папірців" економіка України впаде миттєво, - вважає Олександр Охріменко.
За його словами, наша економіка так зрослася з доларом США, що важко уявити, що ми будемо робити, якщо долара США не стане або точніше, якщо він перетвориться на простий "зелений папірець".
За офіційними даними НБУ, станом на 1 липня 2011 року, загальна сума валюти, що обертається в економіці України, склала 71,6 млрд. дол. У цій сумі є і євро, і російські рублі, і швейцарські франки, але долар США головний складовий елемент. Ця сума валюти в перерахунку на гривню тільки на 12% менша, ніж вся гривня, яка обертається в економіці нашої країни.
Яка ймовірність краху долара як грошової одиниці? Існують дуже цікаві розрахунки Комітету Конгресу США з питань бюджету, де сказано, що при збереженні існуючого порядку речей, в 2030 році співвідношення національний боргу і ВВП США буде 150%. На сьогодні такий показник має Греція. І багато в чому проблеми Єврозони викликані саме величезним боргом Греції, який перевищує вже всі розумні межі.
Рік 2030 здається далеким, але є ще 2021, коли за розрахунками того ж Комітету Конгресу США національний боргу США зрівняється з його ВВП. Одна справа, коли національний борг України сягає позначки 100% ВВП і абсолютно інша, коли це відбувається в США, - вважає експерт . - Україна фактично з допомогою доларів США намагається "сховатися" від свого національного боргу. А США як буде "ховатися" від свого боргу? Може з допомогою гривні?
Останнім часом ситуація в США не проста. Президент Барак Обама дуже хоче бути переобраним на другий термін, а для цього він вкотре хоче розіграти "популістську карту". Знову в хід запущені розмови про необхідність допомоги за рахунок держбюджету безробітним, малозабезпеченим, незахищеним верствам населення. Це все виглядає привабливо для виборців, так як вони не задають собі питання, де Барак Обама візьме для цього гроші. А вже називають цифру півтрильйона доларів, яка необхідна додатково для фінансування ініціатив Барака Обами.
З цим не згодні його опоненти республіканці. Вони пропонують, не збільшувати держвидатки на різного роду соціальні програми, а навпаки, почати економити, щоб, зрештою, зменшити протягом трьох років держвидатки на 2 трлн. дол. Насамперед це пропонується зробити за рахунок згортання програми держфінансування медичного обслуговування малозабезпечених американців і зменшення держфінансування соціальних програм для безробітних. При цьому республіканці пропонують зменшити податкові ставки, щоб дати стимул зростанню економіки США і не за рахунок державних подачок, а за рахунок економіки США зменшити кількість безробітних.
Зараз курс євро/долар 1,4162 дол., і ведуться дискусії про можливе зростання курсу вище 1,44 дол. Але може пора вже поговорити про курс євро/долар 2030 року, коли курс євро/долар може бути 1 416 доларів за євро.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас