Генпрокурора попросили завести справу на Ющенка через брехню про отруєння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генпрокурора попросили завести справу на Ющенка через брехню про отруєння

Кримінал
1338
Перший заступник голови комітету Верховної ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль (фракція "Наша Україна - Народна самооборона") направив генеральному прокурору України Віктору Пшонці депутатське звернення з проханням порушити проти третього президента України (2005-2010 роки) Віктора Ющенка кримінальну справу.
Як повідомляє прес-служба народного депутата у вівторок, він вимагає порушити справу за частиною 2 статті 383 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину), аргументуючи це тим, що, на його думку, Ющенко повідомив неправдиву інформацію про своє отруєння в 2004 році.
"Як відомо, тимчасовою слідчою комісією (ТСК) Верховної ради України, яка була створена в 2009 році, встановлено, що ніякого отруєння Ющенка не було - за таке рішення проголосували всі члени ТСК. Тому я прошу вимагати від Верховної Ради всі матеріали, напрацьовані тимчасовою слідчою комісією, і долучити їх до кримінальної справи", - коментує Москаль.
Він підкреслив, що небажання Ющенка прибути в Генпрокуратуру і здати зразки крові для експертного дослідження прямо суперечить Кримінально-процесуальному кодексу, який не передбачає проведення з постраждалим якихось переговорів щодо його бажання чи небажання проводити слідчі дії.
"Сьогодні ніщо не заважає Генеральній прокуратурі здійснити (примусовий - Ред.) привід Ющенка, взяти у нього зразки крові і призначити повторну експертизу, яка, встановивши відсутність діоксину в крові, нарешті, розставить всі крапки над "i", що дасть всі підстави для порушення проти Ющенка кримінальної справи", - вважає Москаль.
Як повідомлялося, 5 вересня 2004 року Ющенко, будучи кандидатом в президенти, зустрічався з керівництвом Служби безпеки України, після чого відчув нездужання і 10 вересня був госпіталізований у віденську клініку. Лікарі заявили, що Ющенко отруєний діоксином, причому отрута потрапила в організм пацієнта приблизно за п'ять днів до госпіталізації. Пізніше було проведено декілька експертиз. Повторна експертиза в кінці травня 2006 року підтвердила факт наявності діоксину в організмі Ющенка.
Генеральний прокурор України Пшонка неодноразово підтверджував намір провести додатковий аналіз крові Ющенка в рамках розслідування цієї справи. У грудні 2010 року Пшонка не виключив, що отруєння Ющенка в 2004 році не було, підкресливши, що для встановлення істини необхідний повторний аналіз крові потерпілого. У січні і лютому 2011 року Ющенка допитували в Генпрокуратурі у справі про його отруєння.
11 квітня перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив: "У кримінальній справі немає достатньо доказів, що підтверджують факт отруєння екс-президента Ющенка, немає даних... що в крові Ющенка виявлено отруту... У справі є докази, що діоксин в крові президента не був виявлений".
Він підкреслив, що з урахуванням таких суперечливих даних слідчий зобов'язаний, усуваючи протиріччя, провести повторну експертизу. Наприкінці жовтня Кузьмін заявив, що прокуратура продовжує вести переговори з Ющенком щодо здачі аналізу крові в рамках розслідування справи щодо його отруєння.
"Віктор Андрійович Ющенко зробив заяву про готовність здати аналіз крові, і сьогодні ми з ним в переговорному процесі, визначаємо лабораторії, в яких цю кров будуть досліджувати", - сказав Кузьмін в ефірі телеканалу "Інтер".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас