Янукович: Місцеве самоврядування буде реформовано через зміни до Конституції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Місцеве самоврядування буде реформовано через зміни до Конституції

Казна та Політика
330
Реформа місцевого самоврядування в Україні набуде завершеного вигляду лише після внесення змін до Конституції, які стосуються адміністративно-територіального устрою держави. Про це заявив Президент України Віктор Янукович, повідомляє прес-служба Президента.
"Це - зміни до Конституції, кардинальна перебудова всієї адміністративної системи", - підкреслив глава держави. Він зауважив, що основний масив рішень щодо реформування місцевої влади знаходиться в загальному руслі конституційних змін, які передбачаються в середньостроковій перспективі.
Президент запропонував у рамках роботи Конституційної асамблеї провести широку дискусію щодо вибору оптимальних шляхів розвитку місцевого самоврядування, реформування системи місцевої влади та адміністративно-територіального устрою.
"У процесі формування Конституційної асамблеї варто було б залучити до її складу авторитетних представників місцевого самоврядування", - сказав Президент.
Також Янукович відзначив важливість проведення реформи місцевого самоврядування, яка має на меті посилити розвиток регіонів України. Президент закликав керівників регіонів активно брати участь у впровадженні реформи місцевого самоврядування.
Про те, що найближчим часом в Україні розпочнеться реформа місцевого самоврядування, Янукович заявляв ще в серпні. Під час зустрічі з кандидатами на посади голів районних державних адміністрацій. Тоді Янукович заявив, що головна мета реформи - децентралізація влади.
Також за словами Президента реформа повинна оптимізувати систему державного управління в регіонах, підвищити її ефективність, прибрати зайві рівні адміністрування.
У червні, виступаючи на Раді регіонів, Янукович відзначив, що нова модель управління державою має відповідати принципам регіональної політики Європейського Союзу (ЄС). Саме тому, за словами Президента, новий підхід до державної регіональної політики України ґрунтується на наданні місцевій владі та територіальним громадам права і можливості здійснювати реформи на регіональному рівні. Тоді ж Президент заявив, що Україна бере курс на глибоку реформу місцевого самоврядування, яка повинна дати можливість запровадити механізми участі громадян в прийнятті рішень, і надати місцевим громадам реальні важелі впливу на державну політику.
Тоді Янукович підкреслив: в Україні все ще існує застаріла, напіврадянська концепція організації місцевого управління, хоча в Конституції і закріплено високий статус територіальних громад.
Зазначимо, нині екс-віце-прем'єр з регіонального розвитку Віктор Тихонов ще в 2010 р. заявляв, що на адміністративно-територіальну реформу піде два-три роки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас