Арбузов заплатить золотом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов заплатить золотом

Валюта
7702
Національний банк до кінця року має намір запропонувати приватним інвесторам золоті інвестиційні монети, які будуть продаватися через мережу банків-агентів.
Банкіри вже називають їх новою валютою, в якій будуть зберігати заощадження громадяни, і вважають, що золоті гроші призведуть до збільшення пропозиції валюти на готівковому ринку. Однак, щоб інтерес до монет і сертифікатами з боку населення був масовим, маржа між їх купівлею і продажем повинна становити не більше 2-3%.
Як повідомили в Нацбанку, зараз здійснюються останні консультації всередині регулятора, а також з Мінфіном - стосовно нормативного врегулювання обігу золотих інвестиційних монет і сертифікатів в Україні. "Ви знаєте, що у приватного інвестора сьогодні немає великого вибору, коли йдеться про вкладення вільних грошей. Нерухомість багатьом недоступна, фондовий ринок - дуже волатильний. Тому для простих громадян найбільш зрозумілим інструментом вкладень залишається валюта - долари, євро і, меншою мірою, рублі, - говорить директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст. - Інвестиційні монети та сертифікати - це альтернативний інструмент інвестування, який забезпечений реальним активом - золотом".
Монети - це реальне, фізичне золото, яке має властивість грошей, що, з одного боку, дозволяє не обкладати операції з ними податками, а з іншого - створює умови для легкого обміну на гривню або іншу валюту.
Зі злитками ситуація зовсім інша. "Ринок золотих злитків в Україні сформований так, що покупець повинен купити і продати його в одному і тому ж банку. Причому спред між ціною купівлі та ціною продажу може становити до 20% поточної ціни, що робить вкладення в злитки неліквідною операцією", - коментує голова наглядової ради банку "Центр" Олександр Охрименко. Крім того, будь-яке необережне поводження (наприклад, розтин опломбованої банком упаковки.- авт.) призводить до різкого знецінення злитку до вартості брухту. Тому експерт прогнозує зниження пропозиції на ринку злиткового золота, і збільшення - монетного.
Нацбанк же обіцяє налагодити таке партнерство з банками-агентами, щоб золоті монети можна було легко обміняти у валютно-обмінному пункті нарівні з доларами та євро. "Будуть визначені банки-агенти, через мережу яких на першому етапі буде здійснюватися купівля-продаж монет", - говорить пан Дубихвіст. Учасники ринку вважають, що цими банками стануть фінустанови, які є найбільшими операторами на ринку іноземних валют, а також володіють великими мережами, - Укрсоцбанк, Приватбанк, Ощадбанк, "Райффайзен Банк Аваль", "Фінанси та кредит", і, можливо, три інших держбанки - Укрексімбанк, Укргазбанк і "Київ". Продаж монет НБУ має намір здійснювати виключно за гривню.
Банкіри вважають цю ідею вельми цікавою. "Зараз, на тлі інформаційних повідомлень про зниження кредитних рейтингів США і боргової кризи в Європі, люди менше довіряють традиційним доларам і євро, і переключаються на золото. Якщо буде забезпечений реально легкий процес конвертації золотих монет - вони будуть користуватися попитом у населення, яке буде вкладати в золото свою валюту", - говорить голова правління Правекс-Банку Сергій Наумов.
Водночас треба зазначити, що випуск золотих монет для Нацбанку - операція не настільки вигідна. По-перше, золото входить у валютні резерви центробанку, і його емісія у вигляді монет призведе до бухгалтерського зниження резервів. По-друге, щоб підтримати інвестиційну привабливість цих монет, Нацбанк повинен мінімізувати (або навіть звести до нуля) свої доходи на карбування таких монет - оскільки їх первісна вартість на ринку не повинна істотно відрізнятися від вартості безготівкового золота (тобто від офіційних котирувань Нацбанку. - авт.). І в цьому, власне, буде основна перевага українських "червінців" перед закордонними, попит на які невеликий через те, що в їх вартість закладається досить значна маржа виробників - закордонних монетних дворів.
Що ж стосується впливу на грошові агрегати, то емісія таких монет відіб'ється на них двояко. З одного боку, випуск золотих інвестиційних монет - це емісія гривні. З іншого - стерилізація готівки поза банками, за яку люди будуть ці монети купувати. За даними "i", до нового року в банки на реалізацію (залежно від номіналу монет) може надійти перша партія інвестиційних монет об'ємом від 10 до 20 тис. шт. - тобто 300 кг золота. У міру їх продажу НБУ буде карбувати нові партії (в середньому обсяг ринку золота в країні оцінюється в 8 т щорічно. - авт.).
"При цьому треба розуміти, що стерилізації гривні при продажу монет може і не бути, - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. - З оглядкою на мусовану в пресі тему про можливість ще одного зниження кредитних рейтингів США і не до кінця вирішених проблем в єврозоні, коливання долара і євро можуть підштовхнути людей до продажу цих валют на користь покупки золота. А це, в свою чергу, призведе до припливу підматрацної валюти на фінансовий ринок і дозволить знизити тиск на курс".
Хоча, безумовно, необхідно говорити і про ризики коливання світових цін на жовтий метал. Сьогодні золото коштує близько $1750 за унцію, і за останні кілька місяців його ціна коливалася в межах +/- $200 - тобто близько 11%. Що говорить про незручність вкладень у золото як в ситуативний актив. "Це інвестиція строком до трьох років, - погоджується Олександр Дубихвіст.- Наприклад, з 2004 р. по сьогоднішній день золото подорожчало майже на 400%. Жодна інша вільно конвертована валюта таку прибутковість не забезпечила".
Олександр Дубинський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас