Мінськ обіцяє вільний курс рубля з 20 жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінськ обіцяє вільний курс рубля з 20 жовтня

Валюта
334
Білоруська влада планує 20 жовтня покінчити з множинністю курсів, повернувшись до єдиної торгової сесії на Білоруській валютно-фондовій біржі, на якій курс білоруського рубля буде визначатися попитом і пропозицією.
Про це сказав у суботу пізно ввечері віце-прем'єр Сергій Румас в ефірі білоруського держтелеканалу СТВ.
Спроби влади регулювати курс рубля адміністративними методами призвели до появи чорного ринку і гострого дефіциту валюти, який країна переживала протягом півроку. З середини вересня Нацбанк відкрив допсесію на біржі з вільним курсоутворенням, зберігши при цьому адміністративне регулювання курсу в рамках основної торговельної сесії.
За підсумками торгів у п'ятницю долар коштував 9.010 рублів на додатковому і 5.725 рублів - на основний біржовий сесії.
"Уряд спільно з Нацбанком ухвалив рішення про те, що з 20 жовтня торги на біржі будуть здійснюватися в рамках однієї сесії. На єдиній торговельній сесії, так само як зараз на додатковій, буде гнучке курсоутворення - залежно від попиту та пропозиції" , - сказав Румас.
Уряд і Нацбанк раніше обіцяли перехід до єдиного курсу до кінця жовтня.
"Жодною мірою сьогодні держава не буде адміністративно втручатися в курсоутворення", - пообіцяв віце-прем'єр.
Фінансова криза, яка триває півроку, призвела до падіння курсу рубля на 65 відсотків та інфляції в 75 відсотків за дев'ять місяців.
Останній напад слабкості позбавив білоруський рубль 16 відсотків вартості в період з 5 по 13 жовтня.
Наприкінці минулого тижня білоруський Нацбанк підвищив ставку рефінансування до 35 з 30 відсотків, ставки з кредиту овернайт - до 50 з 40 відсотків.
Отримавши влітку $800 мільйонів кредиту від контрольованого Росією Антикризового фонду ЄврАзЕС, Білорусь просить грошей також у Міжнародного валютного фонду, місія якого працює в країні з 5 по 17 жовтня. МВФ вимагає уніфікувати курс.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас