Експерти: Країни ЄС встоять у випадку дефолту Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Країни ЄС встоять у випадку дефолту Греції

Казна та Політика
325
Країни Євросоюзу встоять у випадку можливої реструктуризації боргів Греції; ланцюгової реакції бути не повинно. Таку думку висловив в ефірі програми РБК-ТВ "Діалог з Сергієм Алексашенком" директор агентства Standard&Poor's по Росії і країнах СНД Олексій Новиков.
"Якщо ми подивимося на банки - а це наш головний інтерес зараз, тому що вони найбільше експоновані на суверенні борги, то побачимо, що існує абсолютна, практично на 90%, ізоляція експозиції банків кожної країни на власні суверенні облігації. Греція експонована на Грецію, Італія - на Італію, Франція - на Францію і т. д. Великобританія і Німеччина трохи більше експоновані на інші країни. Але фактично, якщо будуть проблеми з грецькими боргами, це будуть проблеми передусім грецьких банків", - аргументував свій прогноз Новиков.
"Мені здається, Грецію фінансові ринки вже якимось чином змогли "перетравити", вони до неї готові. Набагато гірша ситуація з можливими ускладненнями з рейтингом Італії, наприклад, там проблем достатньо багато", - сказав експерт.
Алексашенко, в свою чергу, висловив думку, що реструктуризація грецьких боргів навряд чи пройде безболісно. "Навіть якщо 100% інвесторів з цим погодяться, на саму подію ринки якось відреагують. Наприклад, на (1) відсотковий пункт піднявши вартість боргів для Італії. І це відразу нестерпно", - зауважив він.
Новиков погодився, що реакція ринків справді буде, можливе виникнення короткострокових проблем, проте "катастрофічних сценаріїв" в S&P не чекають.
У відповідь на питання про те, чи бачать в агентстві можливість відходу Греції від реструктуризації боргів, Новиков послався на довгостроковий суверенний кредитний рейтинг країни на найнижчому рівні - "СС". "Це рейтинг, який свідчить про те, що країна перебуває в переддефолтному стані, що дефолту ще не існує, але, швидше за все, будуть заходи, які призведуть до реструктуризації", - вказав він.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас