ЄЦБ залишив базову відсоткову ставку на рівні 1,5% річних, як і очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив базову відсоткову ставку на рівні 1,5% річних, як і очікувалося

Казна та Політика
195
Європейський Центральний банк (ЄЦБ) у четвер залишив базову відсоткову ставку на рівні 1,5% річних, повідомило агентство Bloomberg.
Це збіглося з очікуваннями більшості аналітиків, опитаних Bloomberg.
ЄЦБ утримує ставку на мінімальному за всю історію існування Центробанку з 1999 року рівні в 1% річних з травня 2009 року. Перше підвищення після кризи - до 1,25% - було зроблено в квітні, друге - також на 0,25 відсоткового пункту - в липні 2011 року.
Деякі експерти прогнозували, що ЄЦБ, тиск на який збільшується на тлі складної ситуації в Греції та деяких інших країнах єврозони, знизить ставку у четвер. П'ять з 52 аналітиків, опитаних Bloomberg, очікували зменшення базової ставки до 1,25%, шість - до 1%.
Економісти чекають від Європейського ЦБ нових дій, спрямованих на запобігання розростанню боргової кризи в регіоні, зокрема заходів з підтримки ринків облігацій та банківського сектора.
"Найперше, коли варто чекати пониження ставки ЄЦБ, - це грудень. Тоді у керівництва банку будуть нові прогнози для економіки", - зазначив колишній економіст ЄЦБ Тобіас Блаттнер, який є в даний час аналітиком Daiwa Securities у Лондоні.
Глава європейського ЦБ Жан-Клод Тріше проведе традиційну прес-конференцію за підсумками засідання о 16:30 МСК, і за прогнозами експертів, оголосить про відновлення видачі банкам кредитів терміном на 12 місяців. Цей захід ЄЦБ останній раз використовував у кінці 2009 року.
У порядку денному засідання ЄЦБ у четвер також було питання про можливість запуску нової програми викупу облігацій, забезпечених кредитами, і експерти чекають від Ж.-К.Тріше коментарів з цього приводу.
"Тріше тримає долю Європи у своїх руках в даний момент, - зазначив головний економіст з європейських ринків Barclays Capital у Лондоні Джуліан Келлоу. - Якщо в Європі знову почнеться рецесія, це буде великою бідою. Регулятори повинні зробити все, щоб запобігти цьому".
Минуле засідання стало останнім, що пройшли під керівництвом Ж.-К.Тріше. Глава Банку Італії Маріо Драгі змінить Ж.-К.Тріше на посаді голови ЄЦБ з початку листопада.
Курс євро до долара США продовжує знижуватися після виходу рішення ЄЦБ щодо ставки. Пара євро/долар на 16:15 МСК торгувалася на рівні $1,3275 у порівнянні з $1,3348 на закриття ринку в середу.
Банк Англії 6 жовтня утримав базову відсоткову ставку на рівні 0,5% річних і несподівано збільшив обсяг програми викупу активів на 75 млрд фунтів стерлінгів - до 275 млрд фунтів.
Для порівняння: Федеральна резервна система США зберігає ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року. Банк Японії на засіданні 7 вересня не змінив базову ставку, залишивши її в рекордно низькому діапазоні 0-0,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас