Аналітики: ЄЦБ може знизити ключову ставку вже до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: ЄЦБ може знизити ключову ставку вже до кінця року

Валюта
301
Європейському центробанку найближчим часом доведеться піти на радикальний поворот в проведеній ним монетарній політиці і знизити ключову відсоткову ставку в зв'язку з погіршенням ситуації в зоні єдиної європейської валюти і збільшенням ризику дефолту Греції, вважають опитані аналітики.
На їхню думку, регулятор, який протягом року послідовно збільшував ставку, може ухвалити таке рішення до кінця року.
Регулятор в четвер збереться на засідання, яке стане останнім для глави ЄЦБ Жан-Клода Тріше. На цій посаді 1 листопада його змінить глава ЦБ Італії Маріо Драгі. Базова відсоткова ставка ЄЦБ перебуває зараз на рівні 1,5% річних. Регулятор розглядає її підвищення як міру боротьби з прискоренням інфляції, однак, на думку експертів, негативна макроекономічна статистика, а також зростання побоювань з приводу дефолту слабких економік єврозони можуть змусити ЄЦБ переглянути плани з її подальшого підвищення на протилежні.
"З інфляцією в 3% і відсутністю поки ознак падіння з обриву економіки єврозони, здається, що ЄЦБ коливається в питанні зниження ставки. Рівень ставки регулятора залишається дуже низьким. Прощальне засідання Тріше обійдеться без її зниження, однак це може відбутися, якщо економіка не стабілізується найближчим часом", - сказав аналітик ING Карстен Бржескі. На думку експерта, ВВП єврозони йде до "технічної рецесії" в другій половині поточного року.
Аналітики Citi вважають, що загальноєвропейський регулятор піде на додаткові заходи стимулювання і рішення про це буде схвалене вже у четвер. "Ми очікуємо, що на останньому засіданні під керівництвом Тріше рада керівників ЄЦБ ухвалить рішення про додаткові заходи підтримки ліквідності (банківського сектора єврозони. - прим. ред.), Можливо, включаючи безлімітний аукціон на 12 місяців. Можливо, думки на раді розійдуться, але в результаті під тиском інфляції в 3% ЄЦБ не змінить свою ставку в жовтні", - вважають в Citi. На думку експертів, поява ознак рецесії в зоні єдиної європейської валюти може змусити ЄЦБ знизити ключову ставку вже до кінця року.
"З'являються ознаки наближення рецесії в економіці єврозони. Тому ми очікуємо, що ЄЦБ скоротить ставку до 1% річних до кінця 2011 року", - відзначають аналітики Citi у своїй доповіді.
ЄЦБ, як правило, скорочує ставку своїм мінімальним кроком - на 0,25 відсоткового пункту. До кінця року, крім майбутнього засідання, залишаються ще два - в листопаді та грудні.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас