НБУ очікує зростання ВВП на 5% до кінця 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ очікує зростання ВВП на 5% до кінця 2011 року

Казна та Політика
156
Національний банк України (НБУ) очікує зростання ВВП на 5% до кінця 2011 року. Про це сьогодні під час прес-конференції заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, передає джерело.
"Остання третина року з високою вірогідністю зафіксує рух ВВП як мінімум на рівні 5%, як максимум виведе на 5,5%. Сприятливою є база порівняння останньої третини 2010 р. Тоді зростання ВВП сповільнилося. Стартує переробка врожаю 2011 р., більшого за обсягом, ніж торішній. Очікується пожвавлення аграрного експорту. Допоможе і нарощення інвестицій в основний капітал, яке сталося у першому півріччі (15,9%)", - розповів Литвицький.
Крім того, він зазначив, що "очікуваного сповільнення експорту не сталося. Навпаки, експорт зріс приблизно на 10%. Вперше за багато місяців експорт зростає швидше, ніж імпорт".
За словами Литвицького, найбільш стрімко зростає машинобудівний імпорт, машинне обладнання. "Це означає, що нам варто шукати шляхи зниження енергоємності економіки та успішно проводити переговори з нашими торговельними партнерами щодо імпорту енергоносіїв", - зауважив експерт.
Також Литвицький відзначив, що "літо не стало мертвим сезоном для економіки", і останній квартал року, внаслідок відсутності потрясінь у світовій економіці і відносної внутрішньополітичної стабільності, може стати одним з кращих відрізків річної траєкторії зростання.
"Бюджетний процес, дискусії з МВФ щодо програми stand-by на певний час будуть стимулювати резервування інвестиційних намірів суб'єктів господарювання. За умови успішних розв'язок у зазначених питаннях, зростання економіки отримає додатковий імпульс. Останнє підвищення мінімальних доходів громадян за умови запобігання значному сезонному прискоренню інфляції споживчих цін буде сприяти подальшій підтримці динаміки роздрібної торгівлі на рівні, який вимірюється двозначним числом. Зростання в промисловості може до кінця року зберегтися на рівні не менше 8-8,5%, якщо коливання зовнішнього попиту на метали вдасться компенсувати нарощенням продукції харчової, легкої та машинобудівної галузей, а також утримуванням досягнутої активності в експорті зернових і хімічних добрив", - пояснив Литвицький.
Нагадаємо, раніше перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв заявив, що уряд ставить перед собою завдання вийти на середньорічні темпи зростання ВВП в 6-8%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас