Кемерон: Криза в єврозоні становить загрозу всій світовій економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кемерон: Криза в єврозоні становить загрозу всій світовій економіці

Казна та Політика
456
Єврозона представляє загрозу не тільки для Британії, яка зберігає власну валюту, а також загрозу всій світовій економіці, заявив прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон в день відкриття щорічної конференції владної Консервативної партії в Манчестері, повідомляє ВВС.
За його словами, європейські політики мають вжити термінових заходів для стабілізації ситуації в європейських банках і "вибудувати необхідний захист, щоб єврозона могла впоратися зі своїми борговими проблемами".
Прем'єр-міністр Великобританії також заявив, що він не збирається скасовувати власні плани зі скорочення дефіциту у Великобританії, незважаючи на уповільнення темпів розвитку економіки.
Раніше міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн заявляв, що зниження податків у Великобританії до загальних виборів в 2015 р. залежить від того, "як буде складатися економічна ситуація", для якої пріоритетом поки є скорочення бюджетного дефіциту.
За його словами, світова фінансова криза стала причиною уповільнення економічного зростання, тому скорочення бюджетного дефіциту в країні займе більше часу, ніж планувалося, що ставить під питання швидке зниження податків. "Я повністю за низькі податки: вони сприяють розвитку підприємництва. Але я не з тих, хто буде бездумно знижувати податки на шкоду бюджету країни", - заявив глава мінфіну, додавши, що було б неефективно зараз знизити податки, щоб на наступний рік зіткнутися з гострою необхідністю їх знову підвищувати.
Нагадаємо, в травні 2010 р. владна партія консерваторів на чолі з Кемероном ухвалила пакет заходів суворої економії зі скорочення бюджетного дефіциту, який на той момент складав рекордні для Великобританії 10% від обсягу ВВП.
Раніше повідомлялося, що, за словами міністра фінансів Словаччини Івана Міклоша, боргова криза в Європі поширилася і політикам необхідно бути готовими до можливості дефолту Греції.
"Необхідно мати чіткий план контрольованого банкрутства Греції і дій щодо стримування поширення боргової кризи в регіоні, якщо буде зроблено висновок, що ситуація в Афінах нестабільна", - сказав І. Міклош.
Крім того, згідно з щоквартальним опитуванням Bloomberg, невпевнені спроби світових регуляторів впоратися з борговими проблемами в ЄС і США довели інвесторів до крайнього песимізму. Дві третини опитаних вважають рецесію в зоні євро неминучою. Ще третина респондентів вважає, що економічний спад в Старому Світі вкине в рецесію весь світ. Все це призведе до нового сплеску соціальних заворушень. На економіку єврозони очікує рецесія протягом найближчих 12 місяців, вважають три чверті аналітиків і трейдерів.
Раніше всесвітньо відомий фінансист і мільярдер Джордж Сорос закликав до створення єдиного європейського казначейства, яке буде наділено повноваженнями як з оподаткування податками, так і із залучення коштів. Тільки це, на його думку, допоможе уникнути повторення глобальної кризи. Велика депресія зразка ХXI століття, яка, на думку Сороса, загрожує світу, буде спровокована затяжною борговою кризою в Греції. Уникнути такого розвитку подій дозволять лише радикальні заходи, на які поки не готові йти лідери розвинених європейських держав.
Сорос також висловлював думку, що ЄС має розробити процедуру виходу Греції з єврозони, що дозволить не переносить бюджетні проблеми однієї країни на весь Євросоюз.
Тим часом екс-глава Федеральної резервної системи США Алан Грінспен вважає загрозу падіння євро головним фактором ризику для всесвітньої економіки. На його думку, єдине співіснування 17 країн ЄС малоймовірне через надмірно великі відмінності між ними. "Європейські банки відчувають великі проблеми, оскільки тримають боргові зобов'язання країн, близьких до дефолту, таких як Греція", - підкреслив Грінспен.
Нагадаємо, до країн єврозони, що зазнають фінансових труднощів і належать до групи PIIGS входять Португалія, Ірландія, Італія, Греція та Іспанія. Саме ці держави доставляють найбільші проблеми своїм партнерам з валютного блоку, оскільки мають великий зовнішній борг і мало можливостей для його погашення (в основному через недостатнє зростання економіки).
Раніше повідомлялося, що МВФ було погоджено початковий проект масштабного плану подолання боргової кризи в зоні євро. За неофіційною інформацією, МВФ вдалося, по-перше, узгодити час затвердження плану порятунку, а по-друге, визначити його основні параметри. За даними поінформованих джерел, заходи з виведення єврозони з кризи можуть бути формалізовані на засіданні ради ЄС у Брюсселі наприкінці жовтня цього року, а потім - в ході саміту "великої двадцятки" в Каннах, призначеного на початок листопада.
При цьому сам план порятунку європейської економіки включає серед іншого списання 50% суверенного боргу Греції, а також значне збільшення Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), який зараз становить 440 млрд євро, але може досягти близько 2 трлн.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас