Мінекономрозвитку запропонувало продовжити мита на експорт зернових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономрозвитку запропонувало продовжити мита на експорт зернових

Аграрний ринок
277
Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує продовжити на 2012 р. мита на експорт зернових. Про це йдеться в проекті закону України "Про ставки вивізного (експортного) мита на окремі види сільськогосподарської продукції".
Документ передбачає продовження дії пункту 2 розділу III закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур". Цим пунктом встановлюються ставки мита на експорт пшениці та жита розміром 9%, але не менше 17 євро/т, ячменю - 14%, але не менше 23 євро/тонна та кукурудзи - 12%, але не менше 20 євро/тонна.
Крім того, Мінекономрозвитку пропонує ввести експортні мита на соєві боби (12%, але не менше 33 євро/т), насіння ріпаку (9%, але не менше 15 євро/т) і соняшникову олію (10%, але не менше 84 євро/т).
Нагадаємо, 5 вересня ц.р. заступник директора департаменту ринків Мінагрополітики Анатолій Розгон заявив, що мита на експорт зерна з України збережуться до кінця 2011 р., оскільки уряд відхилив пропозицію Міністерства аграрної політики відмовитися від мит.
Раніше, глава Мінагрополітики Микола Присяжнюк запропонував Кабміну скасувати мита, що становлять від 9 до 14% митної вартості зерна, однак проти виступило Міністерство фінансів.
На думку Мінагрополітики, результатом введення мит стало зниження трейдерами закупівельних цін на зерно на внутрішньому ринку країни, скорочення продажів аграрними господарствами, що і зумовило низькі обсяги зернового експорту. У липні з України було вивезено лише близько 370 тис. т зерна, що на 80% менше, ніж у червні. Низький обсяг експорту спостерігався і в серпні: за перші 27 днів місяця на зовнішні ринки було поставлено близько 900 тис. тонн зерна проти 1,3 млн у серпні 2010 р.
Нагадаємо, що з 1 липня Україна скасувала квоти на експорт зернових, які були введені восени 2010 р. через неврожай.
Замість квот було введене мито на експорт зерна до 2012 р.: на експорт пшениці на рівні 9%, але не менше 17 євро за тонну, кукурудзи - 12%, але не менше 20 євро за тонну і ячменю - 14%, але не менше 23 євро за тонну.
У результаті експорт з України практично припинився. Зернотрейдери пояснюють, що не можуть конкурувати з компаніями з РФ, оскільки російське зерно мінімум на 30 дол/т дешевше за українське.
"З початку нового сезону обсяги експорту зерна в Росії майже в п'ять разів перевищують обсяги відвантажень зернових з України. За липень-серпень Російська Федерація відвантажила близько 4,4 млн т зерна на зовнішні ринки, тоді коли Україна експортувала лише 0,9 млн т. Причина таких "досягнень" - експортні мита на зернові, які роблять українське зерно неконкурентоспроможним на світовому ринку. В результаті, ті країни, які раніше імпортували українське зерно, тепер купують його з Росії. Нашим сільгоспвиробникам залишається лише дві альтернативи: або спостерігати як гроші йдуть повз них до аграріїв Російської Федерації і вичікувати на скасування мит, або продавати зерно за заниженою ціною зі збитками", - зазначає експерт аграрних ринків асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Роман Сластьон.
Також, за словами Романа Сластьона, існують побоювання, що сільгоспвиробникам не вистачатиме потужностей для зберігання зерна. "Якщо взяти до уваги те, що нинішній урожай зерна повинен стати другим за розміром за всі часи незалежної України, то за недостатніх темпів експорту, сільгоспвиробникам просто не буде де його зберігати", - вважає він.
Україна планує в 2011 році зібрати урожай обсягом 51 млн т, що дозволяє експортувати 23-24 млн т зерна. У 2010 р. Україна зібрала 39,2 млн т зерна і експортувала 12,7 млн т.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас