ФРС може пом'якшити економічну політику при уповільненні інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС може пом'якшити економічну політику при уповільненні інфляції

Казна та Політика
341
Американському Центробанку, можливо, доведеться пом'якшити економічну політику в подальшому, якщо інфляція або інфляційні очікування різко знизяться. Про це заявив глава ФРС Бен Бернанке, передає Reuters.
У першому публічному виступі після того, як ФРС оголосила про нові заходи, спрямовані на зниження вартості довгострокових запозичень, Бернанке дав зрозуміти, що готовий ширше використовувати нетрадиційну політику, якщо зростання економіки як і раніше буде анемічним.
"Це те, за чим ми будемо спостерігати дуже уважно, - сказав він, відповідаючи на питання аудиторії на форумі, організованому ФРБ Клівленда. - Якщо інфляція впаде дуже низько або інфляційні очікування впадуть дуже низько, нам доведеться реагувати на це, оскільки ми не хочемо дефляції".
Так він відповів на питання про недавнє падіння інфляційних очікувань, які регулятори вважають точною оцінкою майбутніх інфляційних тенденцій. Бернанке також відзначив, що стурбований ризиками для економіки, які ФРС назвала "значними" в заяві, випущеній після вересневого засідання. "У нас багато проблем як щодо відновлення, так і щодо довготривалого зростання", - сказав він.
Американські Treasuries на ранкових азійських торгах практично не відреагували на можливість нового монетарного пом'якшення, і це не дивно, оскільки в регуляторів залишилося мало варіантів дій, а скептики стверджують, що монетарна політика не допоможе створити нові робочі місця.
Також сьогодні Бернанке заявив, що високий рівень безробіття, який тримається в США вже довгий час, є "національною кризою". Він зазначив, що закликав американський конгрес зробити більше для вирішення цієї проблеми і надати більше підтримки будівельній промисловості країни, яка зазнає збитків.
Крім того, за словами глави ФРС, США та іншим багатим країнам слід взяти "пару уроків" у націй, що розвиваються. Він зазначив, що необхідно вводити бюджетні правила, що дисциплінують, зробити більш вільною торгівлю, здійснювати державні капіталовкладення і підтримувати освіту. Глава ФРС розкритикував політиків у США та інших країнах за те, що вони не змогли добитися реалізації ряду ключових економічних принципів. Водночас він попередив, що надто швидкі дії можуть послабити економіку.
Нагадаємо, 21 вересня повідомлялося, що ФРС США скоректує свій портфель цінних паперів, підвищивши частку облігацій з більш тривалими термінами обігу.
Американський Центробанк має намір до кінця 2012 р. придбати казначейські облігації США на суму 400 млрд дол, термін погашення яких настає через 6-30 років, і продати такий же обсяг казначейських облігацій, до погашення яких залишається не більше трьох років. Дана програма націлена на зниження довгострокових відсоткових ставок і подальше полегшення фінансових умов в економіці.
Крім того, ФРС оголосила про додаткові заходи підтримки іпотечного ринку, який ніяк не може вийти з кризи.
Наразі загальний баланс ФРС складає 2,85 трлн дол, з яких майже 1,7 трлн дол припадає на облігації казначейства США.
ФРС змушена вживати нових заходів зі стимулювання економіки на тлі розгортання боргової кризи в єврозоні, невизначеності на фондових ринках і внутрішніх економічних проблем США. Економіка країни росте дуже повільно, а безробіття наполегливо тримається вище за позначку в 9%, тому Міжнародний валютний фонд попередив, що США можуть знову поринути в рецесію в 2012 р.
9 серпня ц.р. ФРС вперше з початку кризи назвала конкретні часові орієнтири надм'якої грошової політики, заявивши, що має намір утримувати базову ставку поблизу нуля принаймні до середини 2013 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас