"Олімпійський" залишив мільйони українців без чобіт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Олімпійський" залишив мільйони українців без чобіт

Казна та Політика
10335
Вперше в нормативному документі орієнтовний кошторис реконструкції НСК "Олімпійський" був озвучений 4 роки тому за прем'єр-міністра Віктора Януковича. Постановою Кабміну № 1295 від 31 жовтня 2007 року була затверджена Держпрограма підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Як виявилося, це була перша держпрограма підготовки до Євро-2012 (сьогодні діє третя за рахунком). Проте саме в ній вперше був прописаний орієнтовний обсяг бюджетних коштів, необхідних на реконструкцію стадіону - 1,5 млрд. грн.
До речі, у першій держпрограмі прописане будівництво і другого - нового стадіону в столиці за кошти приватного інвестора. Його кошторис також був визначений в 1,5 млрд. грн. Багато хто пам'ятає скандал із замовником будівництва ТРЦ на Троїцькій площі навпроти "Олімпійського" - ТОВ "Юджин", підконтрольним бізнесменові Вадиму Новинському. Після демонтажу надземної частини торгового центру, влада виділила "Юджину" 80 га на території Національного комплексу "Експоцентр України". На сайті компанії і понині красується візуалізація майбутнього стадіону, який передбачалося побудувати до чемпіонату. "На цій ділянці, розташованій всередині так званого господарського двору Експоцентру, інвестор зобов'язується побудувати стадіон на 50 тис. глядачів, у рамках підготовки до Євро-2012. Таким чином, буде виконано зобов'язання КМДА перед УЄФА, взяте восени минулого року, про зведення в Києві резервної футбольної арени", - повідомляється на сайті компанії.
Цікаво, що ще восени 2007-го президент Федерації футболу України Григорій Суркіс розглядав варіант розташування нового стадіону на території "Експоцентру", як єдино можливий і навіть заявляв, що ДУС "вже відсотків на п'ятдесят згодні".
Втім, вже в другій держпрограмі підготовки до Євро-2012 резервний стадіон за кошти приватного інвестора зникає. Програма ця була схвалена вже за прем'єра Юлії Тимошенко і затверджена постановою Кабміну № 107 від 22 лютого 2008 року. Спочатку в ній також було передбачено 1,5 млрд. грн. на реконструкцію НСК. Більш того, 20 серпня 2008 року було ухвалене урядове розпорядження № 1128-р, яким був затверджений титул на виконання проектно-вишукувальних робіт для реконструкції "Олімпійського". І тут прогнозована вартість робіт склала 1,5 млрд. грн.
Проте вже через 3 місяці, 19 листопада 2008 року, уряд Тимошенко схвалює розпорядження № 1456-р, яким затверджується техніко-економічне обґрунтування реконструкції НСК "Олімпійський" із загальною кошторисною вартістю вже в 2,114 млрд. грн. Цей кошторис був підтверджений і розпорядженням Кабміну № 839-р від 22 червня 2009 року, яким було затверджено проект і титул реконструкції стадіону.
До слова, на цей момент припадає другий великий скандал навколо реконструкції спортивної арени. Спочатку, ще в 2006 році міністр у справах сім'ї, молоді та спорту (в уряді Юрія Єханурова) Юрій Павленко (сьогодні - Уповноважений Президента з прав дітей) підтримав передпроектні пропозиції з реконструкції стадіону німецької компанії Hochtief (входить у німецький консорціум GMP і є субпідрядником і проектантом стадіону в Дніпропетровську). Пізніше, 2 вересня 2006-го, з німцями був укладений договір на виконання проекту, який був представлений 25-26 жовтня 2007 року. Весь цей час фахівці компанії працювали з урядом Віктора Януковича. Але після того, як в грудні 2007-го до влади прийшов уряд Юлії Тимошенко, а з ним в Мінсім'ї повернувся і Юрій Павленко, було оголошено міжнародний конкурс на найкращий проект реконструкції НСК "Олімпійський". 15 квітня 2008 р. його виграла тайванська компанія Archasia Design Group Limited. Проте вже через кілька місяців той же Юрій Павленко повідомив про припинення роботи з тайванською компанією у зв'язку з тим, що та не представила дозвільні документи на здійснення будівельної діяльності в Україні. До роботи над проектом були знову залучені німці - GMP von Gerkan, Marg und Partner.
До речі, саме з початковим відхиленням напрацювань консорціуму GMP народний депутат від Партії регіонів Равіль Сафіуллін свого часу пов'язав збільшення кошторису до 2,114 млрд. грн. "Країна досі не знає загальної вартості реконструкції НСК "Олімпійський". Нагадаю, що спочатку загальна вартість реконструкції стадіону становила 1,5 млрд. грн. Компанії, яка свого часу гарантувала будівництво стадіону за цю суму, було відмовлено в реалізації проекту реконструкції. Згодом загальна кошторисна вартість зросла до 2,1 млрд. грн.", - сказав він 17 грудня 2009 року, звітуючи про проведену роботу тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з перевірки дотримання законодавства при реконструкції "Олімпійського".
Більше того, він заявив тоді, що саме втручання комісії завадило Юлії Тимошенко збільшити кошторис до 3,2 млрд. грн.: "Уряд прислухався до думки комісії і не пішов шляхом необґрунтованого збільшення коштів на реконструкцію "Олімпійського", завдяки чому загальна вартість робіт не зросла до 3,2 млрд. грн.".
Через кілька місяців після цих слів, перше, що зробить уряд Миколи Азарова - збільшить кошторис саме до цього значення. Так, 14 квітня 2010 року схвалюється постанова № 357, якою затверджується третій варіант держпрограми підготовки до Євро-2012. Згідно з її найпершою редакцією, прогнозована вартість реконструкції стадіону склала 3,266 млрд. грн. Більше того, у цій третій програмі додалися позиції, безпосередньо пов'язані з головною будівництвом чемпіонату в Україні. Зокрема, будівництво та обладнання функціональних зон, пішохідно-транспортних шляхів у районі НСК (держфінансування 322 млн. грн.); благоустрій Троїцької площі (фінансування з бюджету Києва 104,6 млн. грн.); Реконструкція недобудованої будівлі біля стадіону під адміністративний корпус (приватне фінансування 450 млн. грн. з боку ТОВ "Будівельна інвестиційна компанія" ТМ"- до речі, 27 травня 2011 року ця позиція взагалі зникла з держпрограми). Таким чином, всі прогнозовані витрати державного та київського бюджетів склали 3,692 млрд. грн.
Одночасно, уряд ухвалює 28 липня 2010 р. розпорядження № 1586-р, яким затверджує кошторис реконструкції в 3,005 млрд. грн. У держпрограмі цю цифру (замість 3,266 млрд. грн.) Закріпили тільки 3 грудня 2010-го (постанова № 1077). Цікаво, що з цього часу, все фінансування, спрямоване на реконструкцію стадіону і впорядкування прилеглої території, розділилося на власне бюджетне фінансування, приватне фінансування і так звану державну підтримку, під якою треба розуміти кошти від залучених для підготовки до чемпіонату позик.
Але досить скоро кошторис реконструкції знову зріс. Урядовою постановою № 201 від 10 березня 2011 року він був збільшений до 3,877 млрд. грн. А загальні державні витрати на стадіон і прилеглу територію - до 4,303 млрд. грн. 14 квітня ці суми зросли до 4,6 млрд. грн. і 5,324 млрд. грн. відповідно (благоустрій Троїцької площі практично повністю списали на ТОВ "Юджин", але на київський бюджет повісили облаштування 1,5-кілометрової зони навколо стадіону). А 21 липня реконструкція НСК подешевшала на 10 млн. грн. - до 4,59 млрд. грн. Натомість 19 серпня на 40 млн. грн. підскочила вартість будівництва та обладнання функціональних зон і пішохідно-транспортних шляхів у районі стадіону.
Таким чином, на сьогоднішній день "Олімпійський" обходиться державі в 5,356 млрд. грн., з яких 4,59 млрд. грн. - виключно реконструкція стадіону. На ці гроші можна купити пару гарного зимового взуття для всього населення Києва. А бюджетні витрати (включаючи і кредити, залучені під держгарантії) з часу, коли Віктор Янукович був прем'єром, до теперішнього моменту, коли він - Президент, виросли в 3,5 рази.
Загальна ж вартість усього чемпіонату для платників податків країни - окрема розмова. Зазначимо тільки, що якщо всі витрати держбюджету і місцевих бюджетів, включаючи залучені під держгарантії кредити, на Євро-2012 лише з 2008-го по 2012-й роки розділити на чисельність платників податків, то вийде, що на кожного з них припадає 1 тис. 416 грн. І це при тому, що фактичні витрати держкоштів за підсумками 2011-го і 2012-го років поки що не зрозумілі, і цифри для розрахунку бралися виходячи з чинного кошторису держпрограми підготовки до Євро-2012. Крім того, фактичні витрати держави до 2008 року за відкритими джерелами не представляється можливим підрахувати.
Андрій Сантарович
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас