Французькі банки вчаться жити за коштами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Французькі банки вчаться жити за коштами

Валюта
308
Європейська боргова криза, третій "Базель" і брак доларової ліквідності вчать банки жити за коштами. З одного боку, це сумна тенденція: компанії ризикують повторити долю "проблемних" держав, які економлять, жертвуючи зростанням. З іншого - якщо фінансовий сектор нове випробування витримає, то стане сильнішим.
Сьогодні про плани економії оголосив Credit Agricole. Французька компанія тримає 14% капіталу в доларових активах і володіє грецькою банком Emporiki, який не почне приносити прибуток як мінімум до 2013 року. Конкуренти банку вже зізналися, чим доведеться пожертвувати, щоб не піти по світу. Societe Generale буде скорочувати витрати, в першу чергу звільняти співробітників, і до кінця 2012 року заощадить 4 млрд євро. Незважаючи на всі старання, агентство Moody's у середині вересня знизило рейтинги і Credit Agricole, і Societe Generale.
Найбільший банк світу, BNP Paribas, запланував ще більш масштабні скорочення. Він зменшить свій баланс приблизно на 10% - це 70 млрд євро, скоротить залучення американської валюти на 60 млрд доларів до кінця 2012 року. А до 2013-го приведе рахунки у відповідність до "Базелю III".
Стеля списань банками встановлена на рівні 21%. Але експерти Nomura вважають, що "навіть якщо банки будуть змушені списати 60% боргу, шанс впоратися з негативними наслідками все ще буде".
В такому випадку залишається одна проблема - брак доларової ліквідності. Відповідно до досліджень компанії "Діалоджік", в цьому кварталі банки Європи розмістили облігації на 34 млрд доларів. Якщо провести примітивний розрахунок, отримаємо близько 136 млрд на рік. І це при тому, що в 2012-му сектору доведеться погасити заборгованість на більш ніж 1 трлн, в основному саме за рахунок нових кредитів. Американський бізнес давати в борг відмовляється - занадто великі ризики "ланцюгової реакції" у фінансовому секторі єврозони. Монетарна влада світу домовилася боротися з проблемою спільно. ЄЦБ випустить три серії тримісячних доларових кредитів.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас