S&P підвищило рейтинг Дніпропетровська — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P підвищило рейтинг Дніпропетровська

Казна та Політика
127
Служба кредитних рейтингів Standard & Poor's підвищила кредитний рейтинг українського міста Дніпропетровська з B-до B і рейтинг за національною шкалою з uaBBB-до uaA-. Прогноз - Стабільний.
Як говориться в повідомленні агентства, рівень рейтингів Дніпропетровська відображає зважену політику міста щодо витрат на тлі підвищення доходів, підтримуваного, зокрема, перерахуваннями з боку центрального уряду, консервативним підходом до накопичення боргу і низькими в найближчі два-три роки витратами на обслуговування та погашення боргу.
Рейтинги також відображають значну слабкість української системи суспільних фінансів, яка обумовлює низьку фінансову гнучкість і недостатню передбачуваність бюджетних показників Дніпропетровська, великий обсяг умовних зобов'язань, пов'язаних з міськими комунальними підприємствами, а також концентровану економіку міста.
Експерти зазначили, що вплив цих несприятливих факторів компенсується відсутністю або дуже низьким рівнем боргового навантаження міста в найближчі два-три роки, посиленням фінансової підтримки з боку центрального уряду і рівнем добробуту вище середнього по Україні.
"Контроль центрального уряду над значною часткою дохідних джерел і витратних повноважень міста, а також особливості української системи суспільних фінансів, яку ми оцінюємо як волатильну і недофінансовану, істотно обмежують передбачуваність бюджетних показників і фінансову гнучкість Дніпропетровська", - йдеться в повідомленні S&P.
Також фахівці відзначили, що збільшення обсягу трансфертів поточного характеру з держбюджету, зростання податкових надходжень у зв'язку з відновленням економіки, а також оновлене бюджетне законодавство України сприяли підвищенню рівня поточних доходів Дніпропетровська в першому півріччі 2011 року.
"Ми вважаємо, що завдяки готовності та здатності центрального уряду підтримувати життєво важливі інфраструктурні проекти Дніпропетровська (наприклад, будівництво автодоріг та метрополітену) капітальні доходи міста збільшаться, а дефіцит з урахуванням капітальних витрат буде помірним - трохи більше 5%", - вважає S&P.
Між тим, S&P повідомляє, що рейтинги або прогноз із рейтингів можуть змінитися в гіршу сторону, якщо посилення тиску на поточний бюджет з боку високих поточних витрат, зниження доходів або погіршення фінансового становища муніципальних підприємств призведуть до сталого поточного дефіциту в середньостроковій перспективі. Іншою причиною негативної рейтингової дії може стати накопичення боргу, що перевищує показники нашого базового сценарію і створює ризики рефінансування.
Необхідними умовами позитивних рейтингових дій спеціалісти називають підвищення показників виконання бюджету у відповідності до нашого оптимістичного сценарію - особливо в поєднанні з більш високою передбачуваністю динаміки кредиторської заборгованості муніципальних підприємств. У більш віддаленій перспективі для підвищення рейтингів або поліпшення прогнозу, швидше за все, буде потрібна інституціоналізація політики міста відносно запозичень і ліквідності, а також позитивні зміни в системі суспільних фінансів України.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас