ЄС не буде субсидувати експорт агропродукції в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС не буде субсидувати експорт агропродукції в Україну

Аграрний ринок
432
Євросоюз погодився скасувати субсидії на виробництво сільськогосподарської продукції, що експортується в Україну. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми перша країна, якій Євросоюз пішов на такі поступки, знявши всі субсидії на сільгосппродукцію та продукти харчування виробництва країн ЄС, які будуть експортуватися в нашу країну", - заявив він, підкресливши, що такі субсидії негативно впливали на конкурентоспроможність сільгосппродукції українського виробника.
Також Присяжнюк сьогодні повідомив, що в разі підписання договору про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС буде дозволено експортувати без мит 100 тис. тонн біоетанолу. "Що дуже важливо для галузі сільськогосподарської спрямованості - це те, що нам буде дозволено без мит експортувати 100 тис. тонн біоетанолу. Тобто, це простимулює розвиток виробництва біоетанолу саме на базі сільськогосподарської продукції. У першу чергу, це кукурудза і цукровий буряк" , - сказав Присяжнюк.
Він також підкреслив, що, оскільки Україна планує збільшити площі посівів цукрового буряка, їй необхідно шукати ринків для реалізації даної продукції. "100 тис. тонн - це 12,5 млн декалітрів спирту, це 50% того спирту, який ми виробляємо. Тобто, ми можемо наростити обсяги виробництва біоетанолу, збільшивши обсяги переробки сільськогосподарської продукції", - пояснив міністр.
Також Присяжнюк додав, що в разі створення ЗВТ з ЄС Україні буде дозволено експортувати в безмитному режимі близько 3 тис. тонн яєць і стільки ж продукції їх переробки, а також 50 тис. тонн овочів і 270 тис. тонн фруктів.
Крім цього, за словами Присяжнюка Україна узгодила безмитне ввезення 40 тис. т свинини на рік. "У нас безмитно передбачено експортувати (на рік) 12 тис. т яловичини, птиці - 40 тис. т, у тому числі каркасно-замороженої - 20 тис. т, і охолоджені частини тушок - 20 тис. т, також передбачене безмитне експортування в ЄС свинини - 40 тис. т, і цукор і цукрові сиропу обсягом 57 тис. тонн, з них цукор - 30 тис. тонн, сироп - 27 тис. т", - сказав Присяжнюк.
Нагадаємо, раніше Присяжнюк повідомив, що за підсумками 18-го раунду переговорів з ЄС Україна збільшила квоти на безмитне експорт агарної продукції.
Відзначимо, позитивне сальдо торгового балансу з ЄС в частині агропродукції в І півріччі склало 198,2 млн долл. проти негативного в 359,7 млн дол за аналогічний період 2010 р.
За даними Мінагрополітики, експорт в країни ЄС у січні - липні 2011 р. склав 1 млрд 707,1 млн дол, що майже в 2 рази більше, ніж в аналогічному періоді 2010 р. Імпорт збільшився на 21,3% - до 1 млрд 508,8 млн дол.
Україна імпортує переважно зернові злаки - 119,8 млн дол, плоди, горіхи і цедру - 102,6 млн дол, а м'ясо й субпродукти - 91,3 млн дол; какао-боби, продукти з нього і шоколад - 81,7 млн дол.
Нагадаємо, в червні асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) висловила певне занепокоєння щодо планів ЄС щодо збереження обсягів державної підтримки аграрного сектора.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас