Валютна політика Китаю дестабілізує світову економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютна політика Китаю дестабілізує світову економіку

Валюта
1199
Валютна політика керівництва Китаю дестабілізує світову економіку. Таку точку зору висловив сьогодні в інтерв'ю німецьким ЗМІ єврокомісар з торгівлі Карел де Гюхт, передає Reuters.
"Китай штучно занижує курс юаня, а це негативний фактор. Тим самим КНР дестабілізує світову економіку", - заявив К.де Гюхт.
Водночас, за словами єврокомісара, нинішній стан речей також несе деякі переваги європейській економіці, дозволяючи споживачам китайської сировини закуповувати продукцію за нижчими цінами. "Частка китайської сировини при виробництві призначених для експорту європейських товарів складає 75%. Таким чином, дешевий китайський імпорт побічно допомагає нашим експортерам", - пояснив К.де Гюхт.
Зазначимо, на початку вересня 2011 р. влада КНР оголосила про плани зробити юань вільно конвертованою валютою до 2015 р. Наразі юань є обмежено конвертованою валютою - уряд зберігає жорсткі обмеження з валютних операцій, пов'язаних з рухом капіталу. Курс юаня контролюється китайським Центробанком і визначається в прив'язці до "кошику" валют. При цьому на Заході вважають, що курс юаня штучно занижений, що дає несправедливу перевагу китайському експорту. З метою валютного регулювання Пекін змушений продавати юані на внутрішньому ринку і акумулювати величезні валютні резерви, які в 2011 р. перевищили 3 трлн дол і продовжують зростати.
Проте, останнім часом Китай потроху послаблює контроль над рухом капіталу. Наприклад, в серпні 2011 р. влада пообіцяла дозволити обраним іноземним інвесторам купувати за юані цінні папери на біржах материкового Китаю. Аналітики відзначають, що такі заходи сприяють інтернаціоналізації юаню і наближають його, хоч і повільно, до статусу міжнародної резервної валюти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас