Україна підготувала тил для газової війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна підготувала тил для газової війни

Енергетика
1590
В рамках переговорів про створення зони вільної торгівлі Україні вдалося домовитися з ЄС про виключення вимоги про компенсацію з нашого боку в разі переривання поставок енергоресурсів в Європу, повідомив у п'ятницю уповноважений уряду з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький. "В угоді ми вийшли на прийнятні формулювання щодо режиму торгівлі енергетичними товарами, - пояснив учасник переговорів, директор департаменту міжнародних економічних відносин Мінагрополітики Тарас Качка. - Ми не гарантуємо транзиту і не гарантуємо безперервності поставок".
Досі ЄС наполягав на тому, що в разі припинення поставок газу Україна повинна компенсувати його вартість. У нинішньому договорі єдина гарантія, яку дає Україна, - те, що вона законодавчо не перешкоджатиме транзиту газу, зазначає пан Качка. "В угоді зазначено, що жодна зі сторін не може бути відповідальною за переривання, обумовлене діями третьої сторони, або суб'єктами, підконтрольними третій стороні", - сказав він.
У Міненерго вчора відмовилися коментувати хід переговорів з Євросоюзом. Але високопоставлене джерело в міністерстві відзначає, що домовленості повинні дозволити Україні впевненіше відстоювати свої інтереси в переговорах з Росією. "Одним з основних аргументів "Газпрому" під час газових конфліктів в 2006 і 2009 роках була "газова блокада", тобто відключення поставок газу в країну, - зазначив співрозмовник. - Припинення поставок призводило до претензій з боку ЄС, створювало для нас загрозу багатомільйонних позовів". Якщо Євросоюз дійсно погодився з такими формулюваннями - будь-який європейський арбітраж стане на бік України у разі можливих звинувачень в її адресу, відзначає партнер юрфірми "Правові партнери" Андрій Доманський.
Це не єдина міра, яку вжила Україна, щоб підготуватися до газової війни. Раніше глава НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін заявив, що компанія накопичила достатньо газу в підземних сховищах для осінньо-зимового сезону. А президент Віктор Янукович в інтерв'ю заявив, що Україна підготувала документи, необхідні для подачі позову до арбітражного суду для розриву чинної газової угоди з Росією.
Підсумки переговорів двох країн, які минулими цими вихідними в Росії, поки не відомі. Проте джерело в Міненерго стверджує, що сторонам як і раніше не вдається досягти домовленості з газових питань через розбіжності навколо можливого СП з управління українською ГТС "Москва наполягає на двосторонньому консорціумі, а Україна - на включенні ЄС як третього партнера", - відзначає співрозмовник у міністерстві. У таких умовах, на думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Сергія Пашинського, загроза нової газової війни залишається. "У травні глава Міненерго Юрій Бойко обіцяв закінчити переговори з газу з Росією до середини липня. Потім перший віце-прем'єр Андрій Клюєв планував зробити це до кінця серпня, а минулого тижня повідомив, що все вирішиться до початку жовтня, - нагадує начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. - Уже вересень добігає кінця, але домовленостей немає".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас