Росіяни йдуть в Україну по газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни йдуть в Україну по газ

Енергетика
1145
Згідно з вчорашнім повідомленням Regal Petroleum на Лондонській фондовій біржі, 9,9% акцій компанії купила Alfa Capital Holdings Ltd, що входить до російської "Альфа-Груп". Вартість покупки, за даними компанії, склала близько $18,5 млн. В результаті "Альфа-Груп" стала другим за величиною акціонером Regal після Energees Management Ltd, що входить до "Смарт-холдингу" Вадима Новинського (володіє 53% акцій). За останній місяць це вже четверта угода з акціями компанії на біржі - до цього різні структури скупили в сумі 10,39%.
В "Альфа-Груп" і українському офісі Альфа-банку угоду не коментують. Але джерело в А1 (входить до групи) пояснило, що мова йде про портфельну інвестицію. Попервах free float Regal становить 47%, але зараз в обігу залишилося тільки 15-17%, відзначає аналітик ДІК Dragon Capital Денис Саква: "Решта акцій викуплені інвесторами, і зараз йде активне скуповування решти паперів. Це пов’язано з тим, що Regal після багаторічної перерви знову запрацювала". В серпні компанія відновила видобуток на Мехедівсько-Голотовщинському і Свиридівському газоконденсатних родовищах, чиї запаси оцінюються в 20 млрд кубометрів газу.
Це не перший випадок купівлі російськими інвесторами акцій українських нафтогазових компаній, відзначає аналітик ІК Concorde Capital Антоніна Давиденко. У червні VTB Capital Plc, підконтрольна російському ВТБ, стала власником 6,4% британської нафтогазової компанії з активами в Україні та Росії JKX Oil&Gas. В Україні JKX володіє "Полтавською газонафтовою компанією" - четвертим за величиною (після "Укргазвидобування", "Укрнафти" і "Чорноморнафтогазу") видобувачем газу в країні. За інформацією начальника аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максима Шеїна, російські компанії цікавляться скупкою паперів Cadogan на LSE і "Укрнафти" на ПФТС через українських резидентів. Джерело в VTB Capital стверджує, що угода була укладена його компанією виключно виходячи з комерційних інтересів.
Інакше оцінюють скупку акцій в Міненерго. За словами високопоставленого джерела в міністерстві, там стурбовані активністю російських інвесторів. "Ми не відкидаємо, що за купівлею акцій стоять інтереси "Газпрому", який не зацікавлений у втраті контролю над українським ринком", - говорить співрозмовник. Він зазначає, що, маючи навіть 10% акцій, їх власник може розраховувати на місце в раді директорів. "Якщо ж російським інвесторам вдасться довести свій пакет до 26% акцій, вони отримають право вето на всі рішення в сфері управління компанією", - відзначає джерело "Ъ'" в Міненерго. За його словами, в міністерстві роблять ставку на залучення в галузь європейських та американських інвесторів. Заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун говорив, що 29 вересня планується підписати договори про спільну роботу з американськими Halliburton і ExxonMobil, італійською Eni і французькою Total.
Антоніна Давиденко вважає, що російські компанії, інвестуючи в українські нафтогазові активи, виходять з поліпшення кон'юнктури газового ринку в країні. "Україна зобов'язалася перед Євросоюзом провести в найближчі рік-два реформу газового ринку, тобто зробити його більш конкурентним. Вже зараз Національна комісія з регулювання електроенергетики спростила процедуру отримання ліцензій для продажу газу на ринку, - нагадує Давиденко. - Очікується також зростання цін на газ для населення і ТКЕ - поступово вони повинні зрівнятися з цінами для промисловості, про що заявляли в комітеті з реформ при президенті України".
Підвищений інтерес до українських нафтогазових активів з боку російських компаній створює загрозу для проведення IPO "Укргазвидобування", запланованого Кабміном на наступний рік, відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. "В ситуації, коли в Європі почалася друга хвиля фінансової кризи, не варто очікувати інвестицій з цього регіону. Тому є ймовірність, що в результаті IPO компанія виявиться під контролем російських інвестгруп, які можуть продати ці пакети "Газпрому", - говорить Гудима. Тому, на його думку, варто відкласти IPO доти, доки ситуація на фінансових ринках Європи не покращиться.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас