Фонди пропишуть у банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонди пропишуть у банках

Валюта
646
Парламентарії готові дозволити банкам створювати пенсійні та житлові фонди, інвестиційна діяльність яких буде фактично регулюватися лише внутрішніми положеннями самих фінустанов. Експерти бачать у цьому ризики соціального характеру.
У п'ятницю депутати Верховної Ради підтримали в першому читанні законопроект №9093 "Про фонди банківського управління". Документ встановлює правила роботи пенсійних, дитячих та житлових фондів банківського управління (ФБУ). Законопроект, зокрема, дозволяє банкам створювати вищезазначені фонди на підставі лише рішення свого виконавчого органу і без будь-якої державної реєстрації.
На відкуп фінустановам повністю віддається і керування активами таких фондів. Передбачається, що банк - управитель ФБУ буде самостійно визначати перелік емітентів, у цінні папери та іпотечні борги яких інвестуються кошти учасників ФБУ, а також перелік банків, на депозитах яких будуть зберігатися гроші громадян. При цьому обмеження щодо інвестування коштів у цінні папери одного емітента та вимоги до емітентів будуть також встановлюватися внутрішніми документами банку-управителя ФБУ.
Така свобода, надана банкам, неоднозначно сприймається експертами. Як зазначають в Українській асоціації інвестиційного бізнесу, законопроект не тільки є дискримінаційним по відношенню до інших фондів, а й несе в собі ризики соціального характеру. "Даний законопроект фактично не привносить нічого нового в законодавство, однак він робить безконтрольною діяльність банківських фондів, - говорить заступник директора УАІБ Ольга Трипільська.- Вони самі визначають свою інвестиційну політику, не зв'язуються обмеженнями в інструментах для інвестування і самостійно встановлюють методику розрахунку вартості чистих активів".
Іншими словами, виникає ризик того, що банки будуть проводити ризиковані вкладення, у тому числі в цінні папери і борги афілійованих структур. "Рівень захищеності коштів, розміщених у рамках такої системи, дуже низький і залежить багато в чому тільки від внутрішніх документів банку-управителя ФБУ", - погоджується консультант юридичної фірми "Софія" Олександр Савченко. Контроль регулятора, додає він, в таких ситуаціях буде мінімальний, тому що Нацбанк не в змозі буде вплинути ні на реєстрацію ФБУ, ні на правила його роботи, ні на витрачання зібраних у рамках фонду коштів.
Старший юрист Engarde Іван Міщенко вважає, що з урахуванням системних проблем банківського сектора, а також вічної потреби банків у "довгих" грошах поява такого законопроекту є цілком логічною. Так, наприклад, житлові фонди стали б певною альтернативою іпотечному кредитуванню, а пенсійні ФБУ - альтернативою накопичувальним програмам страхових компаній. Однак відсутність у законопроекті чітких гарантій управління цими "довгими" грошима ставить під сумнів ефективність діяльності майбутніх ФБУ. "У поточній редакції документ занадто однозначно й недвозначно виписано в бік банківської системи, що само по собі є ризиком", - упевнений Міщенко.
На думку юриста АФ "Актіо" Валерія Бєлкіна, законопроект має визначити державний орган, який контролюватиме дану сферу діяльності, а також чітко визначити відповідальність посадових осіб-управителів ФБУ. Побоюється він також того, що взаємини ФБУ з громадянами будуть вибудовуватися лише на основі банківських внутрішніх положень. "Це несе в собі ризик того, що банк зможе вносити всілякі дискримінаційні правила, ущемляючи права споживачів фінансових послуг", - попереджає він.
Опитані "і" експерти вважають, що законопроект №9093 з'явився в парламенті не без допомоги банківського лобі. Можливо, саме в такому документі банки бачать одну з небагатьох можливостей залучення довгого ресурсу на поточний момент. Втім, самі банкіри не вважають ФБУ панацеєю від своїх бід.
За словами голови наглядової ради банку "Центр" Олександра Охріменка, банки і раніше могли використовувати подібні схеми залучення коштів (наприклад, за допомогою фондів фінансування будівництва), однак через їх невелику популярність не особливо займалися цим. "Не думаю, що банки почнуть масово створювати фонди управління. При цьому хвилювання щодо соціальних ризиків перебільшені. По-перше, в тому ж другому рівні пенсійного забезпечення ФБУ брати участь не зможуть через відсутність необхідного досвіду роботи, а по-друге, у банків досить добре відпрацьовані механізми довірчого управління активами", - заспокоює він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас