НБУ: Зазвичай плаваючі ставки за кредитами нижчі, ніж фіксовані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Зазвичай плаваючі ставки за кредитами нижчі, ніж фіксовані

Валюта
408
Як правило, номінальні плаваючі ставки за кредитами нижчі, ніж фіксовані.
Про це заявив директор Департаменту управління валютним резервом та проведення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвіст під час Фінансового прес-клубу "Ресурси для кредитування: як боротися з дефіцитом довгої і дешевої гривні?"
За словами представника НБУ, у випадку з плаваючими ставками банкам вдається здешевити кредити за рахунок того, що вони не закладають у вартість позики премію за відсотковий ризик, невизначеність на ринку. Плаваюча ставка включає в себе тільки вартість ресурсу і маржу банку. "Це працює в усьому світі, має спрацювати і у нас", - зазначив О.Дубіхвіст.
Як запевнив голова правління "Ерсте Банку" Павло Цетковський, клієнтам не потрібно боятися, що банки будуть зловживати плаваючими ставками. Згідно з міжнародним досвідом, цей механізм цілком ефективний для позичальників. Банкір розповів, що базу для розрахунку плаваючих ставок в різних країнах встановлюють по-різному. Її може розраховувати або центробанк, або третя незацікавлена сторона (у випадку з українським індексом ставок за депозитами фізичних осіб - це агентство Thomson Reuters - ред.). У Чехії ж, наприклад, в кредитних договорах передбачається, що відсоткова ставка переглядається щорічно банком, а якщо вона не подобається клієнту, він має можливість перекредитуватися в іншій фінустанові.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас