Молдавія виступає за якнайшвидше приєднання до газової та енергетичної мереж Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдавія виступає за якнайшвидше приєднання до газової та енергетичної мереж Європи

Енергетика
179
Молдова виступає за якнайшвидше приєднання республіки до газової та енергетичної мереж Європи для забезпечення своєї енергетичної безпеки та диверсифікації енергоресурсів. Як повідомили в молдавському уряді, про це заявив прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат. Він зазначив, що Молдова виступає, зокрема, за якнайшвидшу інтеграцію в систему європейської мережі системних операторів електроенергії ENTSO-E, а також за взаємопідключення з газовою системою Румунії.
За його словами, для Молдови дуже важливі проекти щодо приєднання до газової та енергетичної мереж Європи, щоб мати можливість купувати енергоресурси в альтернативних постачальників.
Філат зазначив, що зараз Молдавія купує електроенергію у Молдавської ГРЕС, яка розташована в Придністров'ї і належить російській "Інтер РАО ЄЕС", а також у України. Однак поставки електроенергії здійснюються практично за однаковими цінами, і немає альтернативи. Філат зазначив також, що Молдова закуповує газ у "Газпрому", і їй складно брати участь у загальноєвропейських проектах, наприклад в Nabucco. Однак, за словами молдавського прем'єра, приєднавшись в майбутньому до європейської газової мережі, Молдавія зможе купувати газ і там.
Філат підкреслив, що це не означає, що Молдова хоче повністю припинити контакти з "Газпромом", відзначивши, що для неї дуже важливо диверсифікувати поставки газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас