Черновецький залишився без команди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черновецький залишився без команди

Казна та Політика
987
Витіснення Леоніда Черновецького з політичного простору йде повним ходом. За останній рік мер позбувся посади голови КМДА, частини "молодої команди", лояльного голови міськради. А тепер він залишився ще й без фракції. Чим ближче вибори, тим виразніші ознаки "кінця епохи"?
Недовго фракція грала
З наближенням місцевих виборів в окремо взятій столиці скарбничка "Початку кінця" епохи правління Леоніда Черновецького все щільніше заповнюється ознаками зменшення політичної значимості мера. В черговий раз експертів змусив заговорити про це остаточний розпад фракції градоначальника в Київраді. Двадцять другого вересня секретар міської ради Галина Герега озвучила заяву "мерських" депутатів про те, що фракція припиняє своє існування.
Подібного розвитку подій можна було очікувати заздалегідь. Різкий переділ сфер впливу, мінімальна присутність мера на робочому місці, порушення кримінальних справ не лише проти чиновників адміністрації, але і проти деяких депутатів з Блоку Черновецького - навряд чи все це могло не позначитися на внутрішньофракційній атмосфері. Ще навесні 2011 року представники БЧ у відкриту зійшлися з головою Київської державної міської адміністрації. Нагадаємо, 31 березня Олександр Попов практично прямо назвав винуватцями "земельних" зловживань в столиці мера і секретаря міськради і уточнив, що "безпосередньо причетні до здійснення зловживань і порушень керівники Київради і КМДА не мають морального права обіймати посади і мають бути притягнуті до відповідальності". У Блоці Черновецького таке трактування не оцінили. "І наша думка - що до Вас (до приходу в столичну адміністрацію екс-міністра ЖКГ, - "Подробиці") все було добре", - заявив глава фракції Денис Комарницький. "Антисекретарський" бліцкриг тоді не задався: пропозиція про відставку Олеся Довгого в той день не набрала потрібної кількості голосів, і "обезголовити" Київраду вдалося лише з наступної спроби - 19 квітня. Правда, у проміжку між двома голосуваннями Генпрокуратура встигла порушити кримінальну справу проти вже колишнього зятя мера В'ячеслава Супруненка і самого Комарницького...
Незабаром після того, як пост Олеся Довгого зайняла представниця Громадського активу Києва Галина Герега, Блок Черновецького у міськраді почав зазнавати серйозних кадрових втрат. Перший масовий вихід депутатів був офіційно зафіксований 28 квітня. У той день колись найбільшу фракцію покинули відразу 17 осіб. Надалі "линяння" не припинялося, просто набуло менш помітних масштабів - з фракції виходив то один член, то відразу троє... Таким чином, вересневе рішення депутатів, судячи з усього, просто остаточно оформило процес, який складно було б зупинити. Відтепер колишні соратники мера просять вважати себе позафракційними. Але чи надовго?
Досвід більш оперативних колег показав, що перед "екс-черновецькими" народними обранцями відкривається декілька шляхів подальшого депутатського існування. І позафракційне буття за прикладом колишнього секретаря міськради Олеся Довгого - тільки один з варіантів. До числа інших належить і створення нових фракцій (частина ранніх "осколків" БЧ так і зробила), і спроби влитися в будь-які інші. До головних "інших", схоже, належить київрадівське представництво ПР. Декілька колишніх членів БЧ (наприклад, Віталій Журавський) вже були прийняті до лав "регіоналів". Ось тільки керівництво фракції вибірково вербувало тих, хто "звільнився" навесні, і навряд чи всіх зустрінуть з розпростертими обіймами восени.
І тут не без виборів?
Розформування персональної фракції Леоніда Черновецького в Київраді оцінюється по-різному. Логіка такого розвалу, в принципі, пояснюється не лише якоюсь політичною доцільністю. Адже якщо мер, за великим рахунком, практично не бере участі в політичному житті столиці, то, можна припустити, що й власна фракція йому не потрібна. Судячи зі слів київських "регіоналів", про Леоніда Михайловича прихильники Олександра Попова вже звикли не згадувати. "Його немає, і слава Богу. Бо як тільки він з'являється, починається піар і "пісні з бабусями". Місту це не потрібно. Ми перегорнули цю сторінку історії, і тепер потрібно сконцентруватися на більш важливих речах. Не варто його шукати і переживати, де він перебуває і що з ним", - ще влітку говорив в інтерв'ю голова фракції ПР у Київраді Олексій Омельяненко. В такій ситуації розпуск фракції дійсно виглядає цілком закономірно.
А ось в опозиції схиляються до точки зору "Розпуск - удар по інтересах виборців". Микола Томенко, який звично пильно стежить за ситуацією в столиці, вже встиг запропонувати традиційний рецепт. "Абсолютно очевидно, що не тільки з суспільно-політичної, а й з моральної точки зору Київрада має прийняти рішення про свій розпуск, Черновецький - писати заяву про звільнення", - переконаний віце-спікер. Причина - спотворення результатів виборів. "Сам факт розпуску цієї фракції означає, що сьогодні Київрада абсолютно не відповідає результатам виборів, які були. Фактично найбільша фракція відмовилася діяти в тому форматі, за який голосували виборці", - нагадує народний депутат.
З точкою зору заступника голови Верховної ради солідарні й деякі опозиціонери з Київради. Такий підхід не позбавлений підстав: спочатку городяни голосували саме за політсилу Леоніда Черновецького, причому, судячи з первісного фракційного результату - 43 особи з 120 - голосували активно. Безумовно, за минулі роки багато киян у діяльності "молодої команди", м'яко кажучи, розчарувалися. Але суть цього не міняється: якщо раніше політповедінка БЧ визначалася хоча б рамками лояльності до мера, то чим тепер будуть керуватися депутати - неясно.
Проте багато політологів переконані, що на практиці нічого не зміниться. "...Я думаю, що ця фракція просто спокійно розпадеться. Вона й так не була політичною через фігуру самого Черновецького. Тому я думаю, що ніяких змін не буде, будуть такі ж голосування, як і раніше, і ніякої сенсації не буде" , - вважає керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко. Швидше за все, колишні депутати Черновецького і справді за бажанням будуть підтримувати потрібні київській владі рішення. Цікаво тільки, чи захочуть прихильники голови КМДА офіційно оформляти "стосунки" з колишніми соратниками Леоніда Черновецького. Та й чи є в цьому нагальна необхідність з урахуванням того, що наступні вибори вже не за горами...
Розпуск фракції Блоку Черновецького в Київраді нерідко пояснюється не лише бажанням депутатів "узаконити" і стан справ, що без того вже склався, але й їх підготовкою до "безчерновецького" майбутнього. Сам Леонід Михайлович неодноразово говорив про те, що він не збирається ще раз балотуватися в мери (тим більше що якщо повернеться змішана система - у нього не такі вже й погані шанси на проходження за "мажоритаркою" до парламенту). А розвал фракції БЧ натякає на те, що і до Київради нинішні депутати, судячи з усього, під застарілим брендом йти не хочуть. "Сьогоднішній розвал демонструє розуміння, що в такому об'єднанні їм ні в найближчий рік, ні взагалі на виборах ловити нічого. Їхні районні організації розпущені, від фінансування і впливового кураторства ці люди відрізані", - цитує "Комерсант-Україна" слова депутата фракції "Республіка Київ" Олексія Давиденка. Звільнившись від прив'язки до імені Леоніда Черновецького, його колишні депутати можуть присвятити час підготовці до наступних виборів - або розраховуючи на певну незалежність: формуючи нові бренди (цілком можливо, що на основі нових фракцій) або приміряючись до мажоритарних округів - або в рамках вже існуючих великих проектів.
Час на самовизначення у народних обранців є: досі точно неясно, коли саме пройдуть київські вибори, що вибилися з графіка. Ймовірність дострокового волевиявлення, до якого так часто закликає опозиція, невелика (хіба що Леонід Черновецький вирішить піти у відставку - і цим помітно скоректує існуючі розклади): надто вже в передчасному старті не зацікавлена Партія регіонів. Зазвичай у контексті виборів згадують про 2012 рік, "призначаючи" вибори рідше на весну (що відповідає календарю - минулого разу кияни обирали міську владу в травні 2008-го), частіше - на осінь, прагнучи з'єднати їх "парламентським" походом на виборчі дільниці. Проблема тут, правда, полягає в тому, що в 2012 році за розкладом передбачено вибирати мера. Але якщо керуватися нормами, які діють на момент попередніх виборів, то повноваження Київради повинні закінчитися тільки навесні 2013 року. Як народні депутати (а саме ВРУ дасть старт виборів) будуть боротися з цим казусом - поки невідомо. Але якщо Київраді призначено "пережити" нинішнього мера - тим більше дивно, що його заздалегідь вирішили залишити без іменної фракції.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас