Єврокомісія представила новий план порятунку єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія представила новий план порятунку єврозони

Казна та Політика
773
ЄК придумала новий план подолання фінансової кризи: створити союз із шести європейських країн з найвищим кредитним рейтингом "ААА". До нього увійдуть Німеччина, Франція, Люксембург, Австрія, Нідерланди та Фінляндія.
Вони могли б сформувати основу європейського ринку запозичень, що зробило б позитивний вплив на фінансові ринки, заявила в інтерв'ю газеті Hannoversche Allgemeine Zeitung заступник голови Єврокомісії Вівіан Редінг, передає Німецька хвиля.
На відміну від планів випуску так званих євробондів, створення подібного союзу країн з найвищим борговими рейтингом не вимагатиме перегляду основних угод ЄС, відзначає Редінг. Взяті цими державами запозичення, відповідно до планів Єврокомісії, в подальшому могли б передаватися партнерам по єврозоні, які відчувають фінансові труднощі, наприклад, Греції.
Єврокомісія вважає, що держави з високим рейтингом можуть взяти на себе ризики, що дозволить країнам-боржникам платити більш низькі відсотки за кредитами.
Проте країни БРІКС спільно надати допомогу єврозоні технічно не можуть, бо "державні процедури не допускають прийняття подібних рішень", заявив у п'ятницю заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак.
Нагадаємо, що Єврокомісія провела стрес-тести фінансових організацій, їх не пройшли вісім банків ЄС. Фінансове становище ще 16 банків ЄС є "крихким", передає The Wall Street Journal з посиланням на дані Єврокомісії. Назви цих нестійких банків Єврокомісія оприлюднювати не стала. Влада Європи хотіла б, щоб ці банки були рекапіталізовані за допомогою приватних інвесторів, заявив представник ЄК. При цьому їм може знадобитися і допомога держави. Між тим, вісім банків ЄС, які не пройшли стрес-тести, повинні отримати підтримку якнайшвидше, вважають у ЄК.
Днями міністр Франції у справах Європи Жан-П'єр Жуйє говорив, що докапіталізації потребують 15-20 європейських банків. МВФ оцінив нещодавно втрати банків від боргової кризи єврозони в 200 млрд. євро. Якщо криза буде розростатися, зазначили експерти МВФ, то збиток може зрости ще на 100 млрд. євро.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас