Євросоюз підвищив прогноз врожайності пшениці в Україні в 2011 р. на 14% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз підвищив прогноз врожайності пшениці в Україні в 2011 р. на 14%

Аграрний ринок
490
Врожайність пшениці в Україні в 2011 р. може скласти 3,22 тонн з гектара, що на 14% краще від червневого прогнозу. Про це йдеться в огляді управління моніторингу сільськогосподарських ресурсів Євросоюзу (MARS).
Таким чином, урожайність в Україні може на 10,6% перевищити середню за 5 років (2,91 т/га).
Урожайність ячменю в Україні MARS прогнозує на рівні 2,34 т/га, що на 3,3% вище середніх значень, врожайність кукурудзи - на рівні 4,85 т/га (на 12% вище середніх).
"Сприятливі сухі умови сприяли збиранню озимих культур. Умови для дозрівання кукурудзи були помірними. У всякому разі, дуже хороший розвиток, отриманий в сприятливих умовах протягом попереднього періоду, як і раніше, веде до дуже гарної врожайності в цьому сезоні. Опади на початку вересня припали на посівну озимих, однак у той же час могли позитивно вплинути на вже посіяне насіння", - відзначається в повідомленні.
Нагадаємо, в середині червня ц.р. ЄС знизив прогноз врожайності пшениці в Україні. Відповідно до огляду MARS врожайність пшениці в Україні в 2011 р. могла виявитися на 3,2% нижче середнього значення за останні 5 років, і скласти 2,82 тонн з гектара.
"Україна отримала тривожно малу кількість опадів, у той час як профіцит був зафіксований в Греції та Італії (Сицилія і Апулія), а також Румунії та Австрії. Температура, накопичена з 10 травня трохи вище середньої для Східної Німеччини, Чехії, Австрії, Угорщини, Польщі, країн Балтії, Швеції, Фінляндії та України. Це компенсує Україні накопичений у березні і квітні дефіцит", - йшлося в огляді.
Прогноз врожайності ячменю для України також був знижений з 2,3 до 2,23 т/га.
Нагадаємо, в травні управління очікувало, що врожайність пшениці перевищить середнє значення на 0,3%, склавши 2,9 т/га.
Зазначимо, відповідно до зробленої вчора, 20 вересня, заяви директора департаменту землеробства Міністерства аграрної політики і продовольства Олександра Демидова в Україні збір врожаю ранньої пшениці в 2011 р. зріс на 23% - до 23,2 млн т.
"Пшениці намолочено 23,2 млн т, ячменю 9,5 млн т, жита понад 600 тис. т, вівса 540 тис. т, гороху 380 тис. т. По всіх ранніх зернових культурах виробництво зросло в порівнянні з минулим роком. Приміром, урожай пшениці зріс на 5,5 млн т", - розповів Демидов.
Він зазначив, що Хмельницька і Вінницька області показали врожайність на рівні 44 центнерів з гектара.
Нагадаємо, що для захисту внутрішнього ринку зерна МінАПК ввело мита на його експорт. При цьому дія мит на експорт зерна, швидше за все, збережеться до кінця року. Мита на експорт зернових були запроваджені з 1 липня - держава побоювалася, що через те, що ціни на зерно в світі значно вищі, ніж в Україні, з країни буде вивезено занадто великий обсяг продукції. В результаті експорт з України практично припинився - в липні було зафіксовано його зниження в п'ять разів, до 300 тис. т, в порівнянні з 1,5 млн т в червні.
Зернотрейдери пояснюють, що не можуть конкурувати з компаніями з РФ, оскільки російське зерно мінімум на 30 дол/т дешевше від українського. Наразі встановлено мита на пшеницю в розмірі 9% від контрактної ціни (але не менше 17 євро/т), кукурудзу - 12% (не менше 20 євро/т), ячмінь - 14% (не менше 23 євро/т). Минулого тижня в Мінагрополітики заявили, що розробили проект змін до закону "Про митний тариф", який передбачає скасування мит.
Нагадаємо, що 6 серпня Міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк заявив, що в Україні планується зібрати 60% продовольчого зерна від прогнозованого врожаю на рівні 50 млн т. Тим часом, в Україні завершено збирання ранніх зернових - зібрано і обмолочено 34,2 млн т зерна.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас