Ъ: Атом запізнюється з реакцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Атом запізнюється з реакцією

Енергетика
576
Виробництво ядерного палива в Україні почнеться набагато пізніше, ніж заявлялося досі. Вчора глава концерну "Ядерне паливо" Тетяна Амосова повідомила, що підприємство почне роботу тільки в 2015 році, а не в 2013-му, як планувалося. Джерела "Ъ" стверджують, що проект затягує російська сторона. Для ТВЕЛу це можливість ще два роки заробляти на поставках готового палива в Україну, відзначають експерти.
Вчора глава держконцерну "Ядерне паливо" Тетяна Амосова заявила, що Росія і Україна призначили дату запуску заводу ядерного палива. За її словами, в 2015 році нове підприємство розпочне виготовлення тепловиділяючих збірок (ТВЗ) - палива для АЕС - і тільки до 2020 року почне випуск елементів для виробництва ТВЗ - цирконієвих комплектуючих, паливних порошків і таблеток. Проектування заводу закінчиться наступного року, а будівництво триватиме протягом наступних трьох років.
Фактично дати запуску виробництва змістилися на два роки - досі сторони заявляли, що почнуть випуск ТВС в 2013 році, а повне виробництво - у 2017-му. Саме такі терміни вказувалися в умовах конкурсу з вибору партнера для будівництва підприємства, переможцем якого став російський ТВЕЛ. Зокрема, до 2013 року підприємство мало мати можливість випускати паливні стрижні і ТВЗ в еквіваленті 200 т урану на рік, а також розташовувати потужності для виробництва цирконієвих і нержавіючих комплектуючих виробів в еквіваленті 400 т урану на рік. Вже в 2017 році підприємство мало розпочати виробництво паливних таблеток в еквіваленті 400 т урану на рік.
Виконавчий директор дирекції зі зв'язків з громадськістю ТВЕЛу Іван Дибов вчора не пояснив причини перенесення терміну введення заводу в експлуатацію. "Ми виконуємо всі свої роботи відповідно до графіка і плану, погоджених з концерном "Ядерне паливо"", - зазначив він.
Кожен зайвий рік закупівлі комплектуючих у Росії - додатковий прибуток ТВЕЛу
Не коментують офіційно це питання і в прес-службі Міненерго. Однак високопоставлене джерело в міністерстві розповіло, що головною причиною перенесення термінів стали проблеми з передачею російською стороною Україні технологічних даних, необхідних для підготовки техніко-економічного обґрунтування (ТЕО). Спочатку передбачалося, що всі роботи візьме на себе український інститут "УкрНІПІпромтехнології", який ТВЕЛ забезпечить інформацією, необхідною для підготовки ТЕО. Але після тривалих переговорів до розробки ТЕО як субпідрядник був притягнутий ще й російський Державний спеціалізований проектний інститут. Ще одна причина затримки будівництва - відсутність в Україні виробництва цирконієвих сплавів і прокату, які використовуються у виробництві ТВЗ. "Поки в цьому напрямку не зроблено достатніх зусиль, незважаючи на те, що Україна має всі необхідні технології", - пояснили в міністерстві. Там стверджують, що для прискорення процесу Україна, можливо, скористається досвідом і фінансовими можливостями третіх країн, швидше за все - Китаю.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима зазначає, що перенесення термінів повного введення потужностей заводу вигідний російській стороні. Він нагадує, що ТВЕЛ постачає нам ядерне паливо на суму $608,1 млн на рік, що становить 54,9% загального обсягу експорту компанії. "Кожен зайвий рік закупівлі хоча б частини комплектуючих у Росії - це додатковий прибуток ТВЕЛу", - говорить Гудима. Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський відзначає, що затримка з введенням заводу в експлуатацію дозволяє Росії більш впевнено почувати себе і в газових переговорах з Україною. "Нещодавно Кабмін заявив про намір різко знизити залежність від російського газу до 2017 року. Не в останню чергу це було продиктовано тим, що саме до 2017 року ми повинні були почати виробництво своїх тепловиділяючих елементів", - говорить Пашинський. Знизити споживання газу планувалося за рахунок переведення частини підприємств на електроенергію. Зокрема, в Міненерго заявляли, що на це джерело можуть перейти метпідприємства і котельні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас