Греція отримає допомогу в обмін на жорстку економію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція отримає допомогу в обмін на жорстку економію

Казна та Політика
513
Уряд Греції офіційно спростував повідомлення про те, що готує референдум про вихід країни з єврозони, повідомило агентство Reuters з посиланням на представника прес-служби уряду Ангелос Толкаса. За його словами, можливість референдуму з політичних реформ справді обговорюється, але питання про зміну валюти не порушувалося.
У вівторок Reuters з посиланням на грецьку газету Kathimerini написало, що уряд Греції на чолі з прем'єром Йоргосом Папандреу може винести на загальнонародний референдум питання про вихід Греції з єврозони і повернення національної валюти - драхми. У випадку, якщо населення проголосує за євро (найбільш імовірний результат), соціалістичний уряд отримав би мандат на непопулярні заходи з подолання дефіциту бюджету і погашення зовнішнього боргу. Поява подібних новин зайвий раз підкреслює близькість Греції до прірви дефолту.
Дефолт Греції практично неминучий, питання дня в тому, коли він станеться, а також з виходом з єврозони або без такого, пише аналітик Dow Jones Джеффрі Сміт в розгорнутій колонці The Wall Street Journal.
Негайний дефолт, пише він, не вигідний нікому в Європі. У ЄС і МВФ фактично немає вибору, окрім як надати Греції черговий транш допомоги на 8 млрд євро: це дозволить дати тримісячний перепочинок двом іншим проблемним економікам єврозони - Ірландії та Португалії. За цей час останні могли б переконати світове співтовариство в свій кредитоспроможності, в ідеалі - за рахунок власних зусиль. За цей же час повністю розгорнуться фінансові механізми Європейського фонду стабільності (EFSF).
Теоретично і в нинішніх умовах власники боргу могли б збалансувати ризики негайного дефолту Греції, якби не послаблений стан економік Італії та Іспанії, пише експерт. Однак практично цей варіант відпав у вівторок, після того, як S&P знизило суверенний кредитний рейтинг Італії до "А" з "А+", навівши як обґрунтування сповільнення зростання італійської економіки і нездатність уряду знизити держборг.
Тому вчорашня заява міністра економіки Греції Евангелоса Венізелоса про те, що ЄС, МВФ, ЄЦБ і Греція досягли проміжної домовленості про новий транш допомоги в обмін на подальше скорочення бюджетного дефіциту, ймовірно, відповідає істині. Греція має скоротити бюджетників, урізати або заморозити оклади держслужбовців, скоротити витрати на охорону здоров'я. ЄС і МВФ закликають підвищити тарифи на теплову енергію, ліквідувати збиткові держпідприємства і прискорити приватизацію.
За даними з грецьких офіційних джерел, "трійка" (ЄС, МВФ і ЄЦБ) наполягає на скороченні 100 тисяч робочих місць у держсекторі країни до 2015 р., звільненні заднім числом 25 тисяч держслужбовців, прийнятих на роботу в 2010-2011 рр., і додаткові податки на тютюн алкоголь і предмети розкоші. Падіння ВВП Греції в поточному році оцінюється в 5,5%, в 2012 р. - в 2,5%. Остаточні результати цих переговорів, пише WSJ, будуть оголошені в середу.
Переваги виходу Греції з єврозони істотно поступаються недолікам такого рішення, вважає експерт Bloomberg. Справді, введення драхми дозволило б грецькому уряду розплатитися за внутрішніми зобов'язаннями драхмами, а за зовнішніми - євро. Але це буде означати збільшення соціального розшарування з непередбачуваними соціальними наслідками. Крім того, істотно більше половини з 350 млрд євро грецького боргу номіновано в євро, і належить офіційним кредиторам. Це означає, що в разі введення драхми приватні кредитори не отримають майже нічого, і про будь-яку довіру інвесторів після цього кроку можна буде надовго забути.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас