Безнадійно в мінусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безнадійно в мінусі

Кредит&Депозит
1250
Останній літній місяць банки завершили зі звичним для себе мінусом в графі фінансового результату. Загалом по системі серпневий збиток склав практично 0,6 млрд. грн., тоді як за результатами перших 8 місяців він досяг вже 4,6 млрд. грн.
Протягом усього цього періоду на банківські баланси основний тиск чинять резерви, які доводиться формувати під видані ще до кризи позики. У числі загальних витрат банків відрахування в резерви зараз займають понад 25%. Так, згідно з даними Нацбанку, з 96,4 млрд. грн. витрат банків у січні-серпні практично 25,6 млрд. грн. склала саме стаття резервів.
Велику частку займають тільки відсоткові витрати (відсоткові виплати за депозитами та іншими борговими зобов'язаннями), які за 8 місяців склали 38,2 млрд. грн. Ще одну значну видаткову статтю формують адміністративні витрати (21,2 млрд. грн.).
Головним джерелом доходу, як і завжди, у банків виступають доходи від кредитної діяльності, які станом на 1 вересня досягли 73,9 млрд. грн. Комісійні доходи й інші операційні доходи склали 11,7 млрд. і 2,8 млрд. грн. відповідно.
Показники 8 місяців поточного року набагато кращі від торішніх (8,9 млрд. грн. в січні-серпні 2010 р.), однак набагато нижчі від раніше зроблених експертних прогнозів. Проте фінансисти стверджують, що реальну картину дуже сильно спотворюють рекапіталізовані державою банки, спрогнозувати фінансовий стан і потреби яких дуже непросто. "Чистий збиток банків у серпні, схоже, знову був зумовлений відносно високими відрахуваннями в резерви під погані кредити, а також слабкими результатами декількох проблемних фінустанов на тлі маржинально прибуткових показників більшості гравців", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Анастасія Туюкова.
При цьому експерт знаходить деякі позитиви в іншій статистиці, наприклад, у скороченні рівня проблемних позик (практично на 1 в.п. - до 10,29% з початку року), а також в більш ніж достатньому показнику адекватності капіталу (19 %, що майже в два рази перевищує мінімально необхідний рівень). "Причина завищених відрахувань в резерви криється, швидше за все, в декількох проблемних або рекапіталізованих банках", - погоджується старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.
Точно назвати імена винуватців можна буде в жовтні, після публікації банками квартального звіту. Однак, на думку Гребенюка, немає сумнівів, що головна вина збитків як у липні, так і в серпні знову лежить на рекапіталізованих установах, і якщо не враховувати їхні результати, то система загалом, безумовно, закінчила б весь рік у плюсі.
Проте з урахуванням обставин, що склалися, надій на позитивний фінрезультат в 2011 р. у банків немає. "Очевидно, що за ті 4 місяці банківська система не відпрацює збиток в 4,55 млрд. грн. З огляду на дії НБУ з вихолощення ліквідності із системи можна припустити, що збиток буде і в кожному місяці, який залишився до кінця 2011 р.", - вважає Володимир Дінул, глава аналітичного департаменту Eavex Capital. У той же час, додає він, і чинників збільшення резервних відрахувань, крім девальвації гривні, поки немає. Але Нацбанк поки що демонструє готовність стримувати коливання на валютному ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас