Китай готовий допомогти Європі - але не безкорисливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай готовий допомогти Європі - але не безкорисливо

Казна та Політика
1852
Євросоюз і США гарячково шукають шляхів виходу з боргової кризи. І ось з'явився рятівник - Китай. Пекін обіцяє вкласти гігантські суми. Але що він зажадає натомість?
Однієї своєї мети керівництво Китаю і не приховує: він хоче отримати статус країни з ринковою економікою. Це відразу зняло б цілий ряд обмежень на експорт китайських товарів в інші країни. Проте політики і експерти, як у США, так і в Євросоюзі, застерігають: за готовністю Китаю надати фінансову допомогу можуть ховатися і геополітичні мотиви.
Китай - найбільший у світі власник міжнародних резервів
Валютні запаси КНР перевищують суму в 2,2 трильйона євро. Приблизно 60 відсотків з них - у доларах, 26 відсотків - в євро. Пекін вже тримає державні боргові зобов'язання багатьох європейських країн. Є домовленості про подальші капіталовкладеннях в Греції, Іспанії та Португалії. Йдуть попередні переговори з урядом Італії. Китай - основний покупець облігацій США.
У розпал боргової кризи Китай вирішив використовувати свої валютні запаси. Керівник програми вирішення економічних проблем і конфліктів при Міжнародному інституті стратегічних досліджень у Лондоні Олександр Микол в інтерв'ю Deutsche Welle висловив думку, що Китай просто зацікавлений у стабільності основних світових валют. Як розважливий інвестор він намагається не допустити некерованого дефолту європейських країн.
Права людини як показник залежності від інвестора
Інакше оцінює ситуацію координатор досліджень у Брюссельському інституті вивчення сучасного Китаю Джонатан Хольслаг. Він нагадує, що Пекін вже намагався використати фінансові важелі, щоб чинити тиск на США, наприклад, отримати доступ до новітніх технологій або змусити Вашингтон переглянути свою підтримку Тайваню. Але ці спроби провалилися. Інша справа Європа. Тут Пекін має справу з розрізненою групою країн, на які легше впливати. А більшість європейських бюрократів просто не в змозі оцінити політичну складову зміни економічного балансу сил у світі, вважає Джонатан Хольслаг.
За його спостереженнями, уряди невеликих європейських держав вже зараз вдаються до самоцензури, коли йдеться про права людини в Китаї. Як можна критикувати державу, яка допомогла уникнути економічної катастрофи? Глобальні політичні еліти вбачають шанси в підйомі Китаю, тоді коли прості громадяни і зростання кількості фірм, які побоюються китайського впливу, в довгостроковій перспективі, зазначає експерт.
Висхідна військова наддержава?
У США занепокоєні зростанням військової потужності Китаю. Голова комітету Палати представників з питань збройних сил Ховард Маккеон днями заявив, що Пекін "сп'янілий від своєї економічної могутності", і вперше бачить шанс досягти військового паритету з США. "Китай виробляє винищувачі-невидимки і підводні човни. Китай здійснює хакерські атаки на урядові сайти і залякує друзів США у тихоокеанському регіоні", - впевнений конгресмен-республіканець.
Європейські політики закликають до стриманості. Експерт Євроради з міжнародних відносин Раффаелло Пантуччі вважає, що збройні сили Китаю поки у фазі становлення. А головне, впевнений експерт, Китай не готовий взяти на себе відповідальність, пов'язану зі статусом нової наддержави. У нього дуже багато проблем усередині країни.
Нік Амьєс, Олександр Варкентін
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас