Moody's відклав рішення про пониження рейтингу Італії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's відклав рішення про пониження рейтингу Італії

Казна та Політика
198
Міжнародне рейтингове агентство Moody's на місяць продовжило розгляд питання про зниження суверенного рейтингу Італії, який наразі стоїть на рівні Aa2, передає Reuters.
Згідно з повідомленням Moody's, "в світі все більш складної та нестабільної економічної і фінансової ситуації і політичних змін у регіоні, Moody's продовжить оцінку держпаперів Італії в контексті виявлених раніше ризиків. Аналітики агентства докладуть всіх зусиль для завершення оцінки протягом місяця".
Агентство поставило на розгляд питання про зниження рейтингу Італії 17 липня 2011 р., встановивши випробувальний термін тривалістю в 90 днів. Рішення про перегляд рейтингу Італії було схвалене з кількох причин: по-перше, аналітики агентства врахували можливі негативні наслідки податково-бюджетної консолідації, необхідної Італії для скорочення держборгу, взяли до уваги той факт, що для країн єврозони зі зростанням держборгу застосовуються альтернативні умови фінансування, а також згадали структурні проблеми в макроекономічній ситуації країни.
Варто зазначити, що на тлі наближення кінця випробувального періоду акції найбільших фінансових інститутів єврозони - італійського банку UniCredit і французьких BNP Paribas і Credit Agricole - різко пішли вниз, незважаючи на загальну позитивну картину на європейських фінансових ринках.
Останніми місяцями Італія, третя економіка єврозони, стала об'єктом занепокоєння інвесторів через застій в економіці і великий держборг.
Нагадаємо, в травні агентство S&P переглянуло прогноз із суверенного італійського рейтингу на "негативний". Це означає, що шанси зниження самої кредитної оцінки в найближчі два роки дорівнюють одному з трьох. Як причини перегляду S&P вказало слабке економічне зростання, проблеми з держборгом і ослаблення позицій Сільвіо Берлусконі після провальних для його коаліції місцевих виборів.
З того часу фінансове становище Італії значно ускладнилося. В середині липня італійський парламент остаточно схвалив план економії бюджету. Офіційний Рим тоді заявляв, що ряд жорстких заходів допоможе Італії заощадити близько 48 млрд євро і до 2014 р. скоротити заборгованість на 0,2% ВВП. Серед цих заходів, зокрема, відмова від підвищення зарплат і прийому на роботу нових співробітників у бюджетній сфері, а також проведення масштабної програми приватизації.
12 серпня повідомлялося, що державний борг Італії досяг у червні рекордних розмірів, перевищивши 1,9 трлн євро.
14 вересня нижня палата парламенту Італії схвалила другий за три місяці пакет жорстких заходів економії близько 54 млрд євро бюджетних коштів.
Раніше урядовий законопроект, що передбачає, зокрема, зростання податків і збільшення пенсійного віку для жінок, схвалив італійський Сенат. Кабінет Сильвіо Берлусконі розраховує за допомогою нових заходів домогтися збалансованого бюджету до 2013 року. В обмін на ці кроки Європейський центральний банк обіцяв підтримку Риму, щоб допомогти йому уникнути боргової кризи, яку переживає зараз Греція. Після схвалення "фінансового маневру" в палаті депутатів, він повинен бути підписаний Президентом республіки Джорджо Наполітано.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас