Бойко: Ціна російського газу для України в четвертому кварталі складе 398-402 дол. за тис. куб. м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Ціна російського газу для України в четвертому кварталі складе 398-402 дол. за тис. куб. м

Енергетика
284
Ціна на імпортований з Росії газ для України в четвертому кварталі складе 398-402 дол. за тисячу кубометрів. Про це повідомив під час брифінгу міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ціна на газ в четвертому кварталі складе 389-402 дол. за тисячу кубометрів. Зараз ми завершуємо розрахунки", - заявив Бойко.
Треба сказати, що вартість російського газу постійно зростає. Його ціна в III кварталі становить 354 дол./тис. куб. м.
У держбюджеті України на 2011 р. передбачено, що середньорічна ціна російського газу для України на 2011 р. складе 269 дол. за 1 тис. куб. м. з урахуванням знижки в 100 дол./тис. куб.м.
При цьому, за словами глави НАК "Нафтогаз України" Євгенія Бакуліна, Україну влаштувала б ціна на російський газ на рівні 230 доларів.
Незважаючи на те, що українські чиновники називають ціну на російський газ неринковою, глава ВАТ "Газпром" Олексій Міллер нещодавно зазначив, що ціна на газ для України така ж, як і для Німеччини. Тоді як, на думку Президента України Віктора Януковича, ціна на газ для України повинна дорівнювати ціні для Німеччини мінус 70 дол.
Нагадаємо, що раніше "Нафтогаз України" перерахував ВАТ "Газпром" близько 487 млн дол. за імпортований у серпні 2011 р. природний газ.
Зазначимо, позавчора перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв заявив, що в 2012 р. ціна на російський газ буде коливатися від 414 до 416 дол. за тис. куб. м. Клюєв також підкреслив, що це "середньозважена ціна за рік і в 1-2 кварталах вона буде вищою, а в 3-4 - буде знижуватися".
А сьогодні на Ялтинському міжнародному форумі з глобальних світових проблем Президент України Віктор Янукович повідомив, що Україна подала Росії заявку на купівлю в 2012 р. 27 млрд куб. м газу, що на 5 млрд менше, ніж в 2011 р.
Президент України додав, що видобуток власного газу в Україні не є збитковим. І зараз мова йде про те, щоб ціна газу наближалася до європейських цін, і Україна піде на ці заходи з часом. Янукович зазначив, що принциповим питанням для України в плані співпраці з МВФ є питання збитковості НАК "Нафтогаз України" і в цьому напрямку зараз ведеться робота, підписана хартія з ЄС і є намір провести реструктуризацію "Нафтогазу" і зробити з цієї структури декілька підприємств, які необхідно буде оцінити і зареєструвати на IPO.
У 2010 р. Україна перерахувала Росії за газ близько 13 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас