Янукович: Україна направила Газпрому заявку на менший обсяг газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна направила Газпрому заявку на менший обсяг газу

Енергетика
1025
Україна подала Росії заявку на купівлю в 2012 р. 27 млрд куб. м газу, що на 5 млрд менше, ніж у 2011 р. Про це заявив президент Віктор Янукович на Ялтинському міжнародному форумі з глобальних світових проблем.
"Та програма, яку ми вже почали здійснювати, передбачає скорочення споживання імпортного газу з року в рік приблизно на 5 млрд куб. м щорічно. Сьогодні ми споживаємо близько 33 млрд куб. м імпортного газу. Ще недавно за часів роботи з Леонідом Кучмою, імпорт газу в Україну становив близько 50 млрд куб. м, вже 33. Вже на наступний рік ми подали заявку Газпрому на 27 млрд куб. м, в той же час ми збільшуємо видобуток власного газу. На сьогоднішній день Україна видобуває близько 21 млрд куб. м газу", - сказав Янукович.
Президент України додав, що видобуток власного газу в Україні не є збитковим. І зараз мова йде про те, щоб ціна газу наближалася до європейських цін і Україна піде на ці заходи з часом. Янукович зазначив, що принциповим питанням для України в плані співпраці з МВФ є питання збитковості НАК "Нафтогаз України" і в цьому напрямку зараз ведеться робота, підписана хартія з ЄС, і є намір провести реструктуризацію "Нафтогазу" і зробити з цієї структури декілька підприємств, які необхідно буде оцінити і зареєструвати на IPO.
На початку вересня Прем'єр-міністр України Микола Азаров запропонував Росії уточнити обсяги експорту газу на 2012 рік.
Раніше голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер заявив, що "Нафтогаз України" за умовами чинного контракту на поставку газу з РФ в Україну повинен оплачувати поставки з розрахунку не менш ніж 33 млрд куб. м.
Раніше глава Міненерго Юрій Бойко заявляв, що Україна планує в 2012 р. купити у "Газпрому" 27 млрд куб. м газу проти 40 млрд куб. м в 2011 р.
30 серпня прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що Україна має намір протягом найближчих років утричі скоротити закупівлю газу в Росії.
Ця заява прем'єра стала продовженням нещодавньої заяви міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка про те, що Кабмін планує за п'ять років збільшити видобуток газу в Україні до 27 млрд куб. м. Тим часом, за сім місяців цього року обсяг видобутку природного газу скоротився на 1,1 млрд кубометрів.
Зазначимо, Україна в січні-липні 2011 р. порівняно з відповідним періодом 2010 р. збільшила імпорт газу на 73,1% - до 30,7 млрд куб. м. У грошовому вираженні постачання зросли в 1,8 рази - до 8,6 млрд дол. У тому числі імпорт російського газу зріс до 28,7 млрд куб. м на суму 8 млрд дол. з 17,7 млрд куб. м на 4,6 млрд дол. в січні-липні 2010 р.
Варто зазначити, що ціна газу для країни протягом року постійно зростала. За прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, ціна російського газу в кінці 2011 р. може перевищити 400 дол. за тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол.
Усього за підсумками поточного року "Газпром" поставить НАК "Нафтогаз України" не менше 40 млрд куб. м газу (у I півріччі – 27,36 млрд куб. м).
Відзначимо, раніше сьогодні повідомлялося, що Президенти України Віктор Янукович і РФ Дмитро Медведєв планують провести 24 вересня в Москві зустріч, на якій обговорять питання ціни на російський газ для України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас