ВР планує ухвалити закон про ринок землі протягом місяця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР планує ухвалити закон про ринок землі протягом місяця

Аграрний ринок
665
Верховна Рада України протягом місяця планує ухвалити закон про ринок землі. Про це на засіданні комітету ВР з питань аграрної політики та земельних ресурсів повідомив глава комітету, народний депутат від фракції "Партія регіонів" Григорій Калетник, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми плануємо, що закон про ринок землі парламент ухвалить протягом місяця. На даному етапі ми вивчаємо документ і готуємо його до першого читання і комітет повинен винести рішення не пізніше 20 вересня", - сказав Калєтнік.
Експерти очікують, що найбільші дискусії в законі "Про ринок земель" викличе блок питань про обіг сільськогосподарських земель. Таку думку висловив директор департаменту нормативно-правового забезпечення розвитку земельних відносин Держземагентства Євген Бердніков. Також вважає він, не менш гострим буде обговорення питання консолідації земель.
У серпні Голова Верховної Ради України Володимир Литвин заявляв, що ключовим питанням, яке розглядатиметься на тоді ще майбутній сесії парламенту, буде закон про ринок землі.
Нагадаємо, 2 серпня ц.р. Президент України Віктор Янукович підписав закон України № 3613-VI "Про державний земельний кадастр". Згідно з актом, державний земельний кадастр - це єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташованих в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмежень у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристики земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками та користувачами.
Раніше Володимир Литвин заявляв, що документ є передумовою для запровадження ринку землі в Україні. Голова ВР зазначив, що такий ринок вже існує, однак у тіні.
Наприкінці червня 2011 р. Президент України Віктор Янукович зазначив, що з 2012 р. в Україні запрацює ринок землі. Виступаючи у Верховній Раді України зі щорічним посланням про внутрішню і зовнішню політику України Президент заявив, що мораторій на продаж с/г земель гальмує розвиток вітчизняного сільського господарства і не дозволяє створити ефективні с/г підприємства на основі концентрації земельної власності.
Раніше міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк заявляв, що для завершення земельної реформи потрібно ухвалити законопроекти "Про земельний кадастр", "Про ринок земель", "Про консолідацію сільськогосподарських земель" та "Про родючість сільськогосподарських земель".
Нагадаємо, що з 1 січня 2012 р. припиняє діяти мораторій на продаж земель с/г призначення. До цього часу, за словами Президента України Віктора Януковича, має запрацювати ринок землі.
Слід також зазначити, на сьогодні середня вартість одного гектара землі в Україні - 1500 дол (11,4 тис. грн). при тому, що в світі найменша ціна на землю - 3500 дол (28 тис. грн). На думку аграрних експертів, після запровадження повноцінного ринку землі ціна гектара землі може скласти максимум 15 тис. грн. За словами ж першого заступника міністра аграрної політики і продовольства України Микола Безуглого, після реформи ціна гектара буде близько 19 700 грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас