Єврокомісія жорстко розкритикувала "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія жорстко розкритикувала "Південний потік"

Енергетика
2626
Енергокомісар Євросоюзу Гюнтер Еттінгер розкритикував проект газопроводу "Південний потік" напередодні підписання партнерами проекту юридично зобов'язуючої угоди, передає ВВС.
Еттінгер заявив, що російський проект - спроба перешкодити розвитку альтернативного газопроводу Nabucco, будівництво якого ще не почалося, однак активно підтримується Європою.
За словами енергокомісара, "Південний потік" не змусить ЄС відмовитися від Nabucco, мета якого - диверсифікувати поставки газу на європейський ринок.
16 вересня в Сочі представники Газпрому, італійської ENI, французької EDF і німецької Wintershall збираються підписати угоду, в якій будуть обумовлені всі права та обов'язки сторін, розподіл часток і параметри можливого виходу з проекту.
"Південний потік" реалізується з метою диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам і передбачає будівництво газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної та Центральної Європи. Загальна проектна продуктивність морської ділянки "Південного потоку" складе 63 млрд куб. м в рік. Дві третини його потужностей може бути заповнена газом з трубопроводів, які вже існують.
Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу заплановано на кінець 2015р. Орієнтовна вартість "Південного потоку" оцінюється в 15,5 млрд євро.
Газпром є найбільшим акціонером "Південного потоку" з часткою в 50%. Німецькій BASF і французькій EDF належать по 15%, а частка італійської ENI становить 20%. Як можливого учасника "Південного потоку" в Газпромі також називають німецький E. On Ruhrgas.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас