Ціна на російський газ в 2012 р. складе 414-416 дол за тис. куб. м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на російський газ в 2012 р. складе 414-416 дол за тис. куб. м

Енергетика
2712
Ціна на російський газ в 2012 р. коливатиметься від 414 до 416 дол за тис. куб. м. Про це в ході прес-конференції повідомив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв, зазначивши, що дана цифра закладена в проект держбюджету на 2012 р. передає кореспондент РБК-Україна.
Клюєв також підкреслив, що це "середньозважена ціна за рік і в 1-2 кварталах вона буде більш високою, а в 3-4 - буде знижуватися".
"Краще готуватись до найгіршого, ніж бути непідготовленим, тому ми і розраховуємо проект бюджету і програми соціально-економічного розвитку, виходячи з того, що цей контракт (про поставки російського газу, підписаний в 2009 р.) буде виконуватися, і ціна буде високою. Ми ведемо переговорний процес, він непростий, досить складний і природно він йде. Ми домовляємося звичайно не про більш високу, а про більш низьку ціну", - сказав Клюєв.
Він також зазначив, що у випадку, якщо переговори пройдуть вдало для України, то передбачені у бюджеті кошти для закупівлі газу з передбачуваною високою ціною у разі їх вивільнення будуть направлені в місцеві бюджети у вигляді додаткової преференції.
Нагадаємо, Україна планує в 2011 р. закупити у Росії близько 40 млрд куб. м газу в порівнянні з 36,5 млрд куб. м в 2010 р. У 2010 р. Україна перерахувала Росії за газ близько 13 млрд дол. У держбюджеті України на 2011 р. передбачено, що середньорічна ціна російського газу для України на 2011 р. складе 269 дол за 1 тис. куб. м. з урахуванням знижки в 100 дол./тис. куб.м
Слід сказати, що вартість російського газу в нинішніх умовах постійно зростає. Його ціна в III кварталі становить 354 дол/тис. куб. м і 388 дол./тис. куб.м в IV кварталі.
При цьому за словами глави НАК "Нафтогаз України" Євгена Бакуліна, Україну влаштувала б ціна на російський газ на рівні 230 доларів. "Якби на сьогоднішній день газ коштував би хоча б на рівні 230 доларів за тисячу кубометрів - [це була б] гарна ціна, цілком об'єктивна", - сказав Бакулін.
Незважаючи на те, що українські чиновники називають ціну на російський газ неринковою, глава ВАТ "Газпром" Олексій Міллер недавно зазначив, що ціна на газ для України така ж, як і для Німеччини.
Тоді коли на думку Президента України Віктора Януковича, ціна на газ для України повинна дорівнювати ціні для Німеччини мінус 70 дол.
"Ми вважаємо, що це несправедливо, і до того ж економіка не може довго витримувати таку ціну. А тепер скажіть мені, про які додаткові поступки Росії можна говорити в таких умовах? Зараз йдеться виключно про повернення до справедливої ​​ціни - це ціна для Німеччини мінус 70 дол. транзитного тарифу від кордону Росії до Німеччини. До речі, E. ON Ruhrgas подав до суду на "Газпром", вимагаючи перегляду контрактної ціни. Ми ж говоримо про те, щоб брати за основу сьогоднішню німецьку ціну", - заявив Янукович.
Ціна на російський газ в перспективі може знизитися за рахунок зниження світових цін на нафту (вартість газу прив'язана до ціновій динаміці на нафту). Знизити ціни на нафту на світових ринках може наступ глобальна економічна рецесія. Поки ж передбачається, що ціни на нафту не будуть, принаймні, знижуватися. Так, уряд Казахстану збільшив прогноз ціни на нафту на 2011 р. з 60 дол./бар. до 90 дол./бар.
Раніше державний бюджет на 2011 р. був сформований з розрахунку вартості бареля нафти в 2011-2012 рр. на рівні 60 дол. Наприкінці серпня ц.р. міністр економічного розвитку і торгівлі Казахстану Кайрат Келімбетов заявляв, що прогноз макроекономічних показників в республіці на найближчі три роки сформований з урахуванням прогнозної ціни на нафту в 2012 р. на рівні 80 дол./бар., в 2013-2016 рр. - на рівні 70 дол./бар.
Нагадаємо, що раніше "Нафтогаз України" перерахував ВАТ "Газпром" близько 487 млн ​​дол за імпортований у серпні 2011 р. природний газ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас